Voor het vissen op roofvis gebruiken we doorgaans gevlochten lijnen. Waarom is dit zo? In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van gevlochten lijn ten opzichte van nylon lijn voor het vissen op roofvis.
Door Team Roofmeister
Wat is nu gevlochten lijn? De naam verklapt het al, een gevlochten lijn bestaat uit meerdere strengen die met elkaar vervlochten zijn, wat voor meer kracht zorgt. Zo kun je met een dunnere lijn meer gewicht trekken. Dit heeft enkele grote voordelen voor het vissen op roofvis en daarom is het voor het roofvissen ook veruit de meest gebruikte soort lijn.
Verschillend aantal strengen
Vaak zie je op een pakje gevlochten lijn het getal 4, 8 of 12 staan. Dit geeft het aantal strengen aan waarmee de lijn is gevlochten. Bij 4 zijn dat dan 4 wat dikkere en bij 12 een aantal flinterdunne. Hoe meer strengen, hoe ronder en gladder de lijn. Echter lever je dan wel weer in op schuurbestendigheid. Een 4-braid heeft dikkere strengen en is dus ook schuurbestendiger.
Wij in Nederland gebruiken het allermeest de 8-braid. Dit is prima voor onze visserijen qua schuurbestendigheid en ook nog eens glad en rond genoeg.
Grote voordelen
Er zijn een aantal heel duidelijke voordelen van gevlochten lijn ten opzichte van nylon. Het eerste en grootste voordeel is dat gevlochten lijnen een stuk gevoeliger zijn dan nylon. Dit komt omdat gevlochten lijn nauwelijks rek heeft. Doordat die echte rek ontbreekt, kun je de kleinste beten nog voelen, dit is bij het vissen op roofvis essentieel. Ook moet je veel met je kunstaas spelen en veel soorten kunstaas zoals jerkbaits hebben een lijn zonder rek nodig om goed actie te krijgen.
Het tweede grote voordeel is dat gevlochten lijn met een soortgelijke kracht een stuk dunnere diameter heeft dan nylon. Doordat het gevlochten is, is de trekkracht bij een dunne diameter hoger. Doordat het dunner is, werp je verder en heeft het water (en de wind) minder vat op je lijn. Doordat je met dunne lijn uit de voeten kunt, snijdt je lijn beter door het water.
Doordat er dus geen rek is en omdat het dunner is, heb je meer controle over je kunstaas, betere beet registratie en verdere worpen. Zeker voor het vissen op roofvis is gevlochten lijn de nummer één keuze door deze eigenschappen. Echter kun je ook met nylon of fluorcarbon vissen, dit heeft ook wel voordelen bij het vissen op baars.
Er zijn ook nadelen
Gevlochten lijnen hebben zeer duidelijke voordelen, maar er zijn zeker ook wat nadelen. Alleen wegen de voordelen veel meer dan de nadelen als we kijken naar het vissen op alleen roofvis. Gevlochten lijnen zijn niet schuurbestendig omdat ze gevlochten zijn. De dunne vezels breken makkelijk wanneer ze langs iets scherps schuren. Dit is ook de rede dat we altijd een fluorcarbon leader gebruiken of een stalen onderlijntje.
Die schuurbestendigheid is dus te verhelpen door het gebruik van fluorcarbon. Er is wel een specifieke visserij waarbij fluorcarbon best een voordeel kan hebben ten opzichte van gevlochten lijn. Dit is het vissen met crankbaits (pluggen) op baars. Baarzen hebben een enorm zachte bek welke makkelijk scheurt. Door de (mindere) rek in het fluorcarbon worden de klappen beter opgevangen. Echter is dit ook gewoon weer te verhelpen door wanneer je met gevlochten lijn op baars vist de slip wat losser te draaien en een wat zachtere hengel te kiezen. De nadelen zijn makkelijk te verhelpen bij het vissen op roofvis als je even logisch nadenkt.
Kijk van tevoren even goed naar je stek of er veel obstakels liggen. Als er veel obstakels liggen of je weet dat het talud heel scherp is, neem dan ook een langere voorslag van fluorocarbon. Op deze manier heb je een langer stuk lijn wat schuur bestendig is en loop je minder snel het risico om vissen te verspelen!
Gevlochten lijn is gevoeliger, dunner en minder rekbaar. Voor het roofvissen is dit ideaal en daarom raden wij het ook aan om altijd gevlochten lijn te gebruiken!