Wat voor accu heb je nu nodig voor je fishfinder?

12/09/2024
Wat voor accu heb je nu nodig voor je fishfinder?

Wanneer je een fishfinder hebt, heb je natuurlijk ook stroom nodig. Dit haal je uit een accu en deze kan van lithium zijn of van lood. Hoeveel kracht heb je nou eigenlijk nodig om jouw fishfinders optimaal te laten lopen en wat moet je verder weten over accu’s en fishfinders? In dit artikel kom je erachter wat voor accu het beste bij je fishfinder past!

Door Luuk Gottenkieny – Een fishfinder is een heel handig hulpmiddel voor iedere visser op het water, of je nu vanuit een bellyboat of boot vist. Om optimaal gebruik te maken van je fishfinder, is het cruciaal om de juiste accu te kiezen. De juiste accu zorgt ervoor dat je fishfinder betrouwbaar blijft werken, zodat je altijd het beste uit je visdag kunt halen. Je wilt natuurlijk niet dat je fishfinder tijdens je dag uitvalt.

 

Lithium of lood?

Er zijn twee populaire types accu’s, namelijk lithium- en lood accu’s. Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen, en de keuze hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Een lithium accu heeft aardig wat voordelen. Een lithium accu is licht en compact en ze hebben een lange levensduur doordat ze meer laadcycli kunnen doorstaan. Ook kun je ze verder ontladen, wat betekent dat je je fishfinder langer kunt gebruiken en heb je handige apps waarmee je je batterijpercentage kunt aflezen. Het nadeel is alleen dat ze prijzig zijn.

Een lithium accu heeft alle voordelen, maar is wel een stuk duurder dan een lood accu.

Een loodaccu heeft als voordeel dat ze een stuk goedkoper zijn. De nadelen zijn dat ze groter en zwaarder zijn en een kortere levensduur hebben. De keuze tussen lithium of lood is dus afhankelijk van je eigen voorkeuren. Als je minder budget hebt, dan is lood de beste optie. Maar als je een lichtgewicht, duurzame en gebruiksvriendelijke optie wilt, dan is lithium het allerbest.

 

Met welke factoren moet je rekening houden?

Bij het kiezen van een accu voor je fishfinder is de capaciteit een belangrijke factor. De capaciteit van een accu wordt gemeten in ampère-uren (Ah) en bepaalt hoe lang de accu stroom kan leveren voordat hij opnieuw moet worden opgeladen.

Meer verbruik betekent een grotere accu!

Er zijn een paar belangrijke factoren om in je achterhoofd te houden bij het kiezen van de juiste capaciteit. Zo heeft elke fishfinder een specifieke stroombehoefte, uitgedrukt in ampères (A), dit kun je vaak zien in de handleiding van je fishfinder. Klik HIER om het verbruik van een aantal populaire modellen te zien. Deze getallen zijn op basis van het verbruik van de hoogste stand achtergrond verlichting. Wanneer je de verlichting lager zet, verbruik je uiteraard ook minder stroom.

Als je het licht van je fishfinder dimt, verbruik je ook minder.

Denk ook goed na over hoe lang je je fishfinder nodig hebt. Met lange dagen op het water heb je meer capaciteit nodig. Ga je doorgaans voor de kortere sessies, dan kun je best af met een wat kleinere accu. Toch is het handig eerder wat meer capaciteit in te calculeren zodat je niet zomaar zonder stroom komt te zitten. Denk ook na of je ook nog andere elektronica wilt aansluiten op je accu, dan gaat je stroomverbruik vanzelfsprekend omhoog. Let op! Sluit nooit je fishfinder op dezelfde accu als je elektromotor aan, dit kan storing in je fishfinder veroorzaken.

 

Zo bereken je je benodigde capaciteit

Stel je wilt de volgende fishfinders en transducer op je boot monteren: een Garmin Echomap Ultra 102sv, een Garmin Echomap Ultra 122sv en een Garmin Panoptix LiveScope – GLS 10 met LVS34. Je gemiddelde visdag duurt acht uur. Dus wil je natuurlijk je apparatuur gedurende de hele dag gebruiken. Dan is het nodig om eerst het benodigde stroomverbruik van de hele set te berekenen, check de tabel met het stroomverbruik van deze elektronica HIER.

Twee flinke schermen kunnen nogal wat stroom vreten.

Dan is de benodigde capaciteit: 7,3A × 8uur = 58,4 Ah. Bouw altijd een marge in, zodat je niet elke keer je accu compleet leeg trekt. Bij een lithium accu is 30% meer capaciteit dan dat je echt nodig hebt een mooie marge om mee te werken. Zo heb je altijd genoeg stroom en houd je je accu langer goed.

Bij een loodaccu is dit 50%, omdat deze minder stroom levert zodra hij leeg wordt. De totale benodigde capaciteit bij gebruik van een lood accu zal dan zijn: 58,4 Ah + 50% (29,2 Ah) = 87,6 Ah. Je zou dus kunnen overwegen een accu met een capaciteit van 90 Ah te kiezen om zeker te zijn van voldoende stroom voor deze set.

Bij een lithium accu ziet de berekening er zo uit: 58,4 Ah + 30% (17,5 Ah) = 75,9 Ah. Je zou kunnen overwegen een accu met een capaciteit van 80 Ah te kiezen om zeker te zijn van voldoende stroom voor deze set.

 

Deze bijdrage is van BoatPro, dé specialist in Nederland waar je alles vindt voor de ultieme visboot. Of je nu op zoek bent naar aluminium visboten, visboot trailers, of accessoires om je visboot te optimaliseren!