Als visgids zit Jeroen heel wat uurtjes op het water en je kunt je voorstellen wat een kennis deze baas door de jaren heen verzameld heeft. Wij vroegen hem naar het bijzondere gedrag van de wintersnoekbaars. Scholen ze nou flink samen, hoe denkt Jeroen over ‘andere’ technieken voor snoekbaars en moet je juist op de stek blijven of veel verplaatsen?
Roofmeister> Wat is voor jou het allerbelangrijkste in de winter als je vist op snoekbaars?
Het belangrijkste is om te vissen waar snoekbaars zit! Haha, bedoeld als een grapje, maar met een serieuze boodschap, een snoekbaars ligt bijna nooit alleen dus het is belangrijk om veel uren te maken tot je er een paar vangt op een plek. Wanneer je op een goede snoekbaars stek vist, kijk dan eerst naar de kleur van het water. Is het erg troebel, gebruik dan grotere shads waar je veel vertrouwen in hebt.
Shads van 12 tot 16 cm met veel actie en een felle kleur (groen, oranje en wit). Voor mij is een Westin Bullteez 12,5 cm in de kleuren sparkling chartreuse en official roach dan mijn favoriet. Is het water helder dan werkt een shad met iets minder actie vaak beter zoals een Shadteez slim 10 cm of 12 cm in de kleuren headlight, goldrush en pearl sand.
Roofmeister> Merk je dat snoekbaarzen meer samenscholen?
Alle vissen scholen in de winter meer samen dus ook de grotere vissen kun je vanaf december t/m maart bij elkaar verwachten. De kleinere vissen vind je wel dieper dan de grotere vissen. Vaak liggen de kleine vissen tussen en rond de brasems terwijl je een grote snoekbaars vaak op een paar meters water kunt vangen in de buurt van structuur of langs een school aasvis.
Roofmeister> Wat zijn jouw ervaringen met de Ned rig?
Ik vang al jaren super goed snoekbaars op de Ned rig en dat komt denk ik omdat een snoekbaars een sluipmoordenaar is die rustig naar z’n prooi zwemt om hem te pakken en zo’n Ned rig vis je heel langzaam, waardoor dit ideaal is voor het jaaggedrag van een snoekbaars. Vooral op de Westin NedWorm 9 en 11 cm heb ik de afgelopen jaren heel veel snoekbaars gevangen .
Roofmeister> Wat is volgens jou echt een onderschatte techniek voor snoekbaars in de winter?
Een onderschatte techniek voor snoekbaars is het vissen met de Carolina rig. Veel mensen denken dat dit enkel een techniek is voor de baars, maar er zijn momenten dat het ook super goed op snoekbaars werkt.
Roofmeister> Vis je liever op stromend of op stilstaand water in deze periode en waarom?
Ik vis het liefst op stromend water in de winter om de simpele reden dat je de snoekbaars op de rivieren de hele winter ondiep kunt vangen. Ik ben er geen fan van om op snoekbaars te vissen in diep water, omdat ze last kunnen krijgen van het drukverschil. Daarnaast zijn de aanbeten op de rivier op het ondiepe tien keer zo hard.
Roofmeister> Geef je een stek veel tijd?
Ik geef de stek niet veel tijd als ik geen reactie krijg. Ik geloof erin dat je vooral de actieve vis vangt op een stek en dat de vissen die niet actief zijn ook bijna niet te vangen zijn op dat moment. Je zou wel weer terug kunnen komen op een stek om het op een ander moment nog een keer te proberen. Ik heb vaak meegemaakt dat ik ‘s ochtends geen beet kreeg op een stek, terwijl ik ze ‘s middags wel goed kon vangen.
Roofmeister> Als je geen technologie aan boord zou hebben, hoe ga je dan die snoekbaarzen vinden?
Ik gebruik mijn Sidevü van Garmin samen met m’n LiveScope. Tijdens het varen kan ik dan links en rechts van de boot kijken en omdat ik de apparatuur al jaren gebruik, weet ik nu vaak wel of er roofvissen of brasems liggen. Als ik aan het gidsen ben, dan weet ik vaak of en wanneer we vis gaan vangen op een stek wat best bizar is eigenlijk. Ik gebruik die apparatuur al jaren en alhoewel het super effectief is, daag ik mezelf nog geregeld uit om vanaf de kant een mooie vis te vangen of met de boot het op de oldskool manier te doen en gewoon lekker te driften en vissen op gevoel zonder apparatuur.
Omdat tegenwoordig bijna iedereen enkel met z’n scherm aan het vissen is, begint het mij steeds meer tegen te staan. Het echte vissen is juist het onverwachte en onvoorspelbare vind ik. Maar uiteindelijk moet ook iedereen vissen op zijn manier, zolang je plezier hebt, want daar gaat het om.
Roofmeister> Stel iemand heeft echt moeite met snoekbaars vangen in deze tijd… Wat zou je nummer één tip zijn die je mee wilt geven?
Ga naar de rivier (Lek, Waal of IJssel) en ga vanaf de kribben vissen. Ga op de kop van de krib staan en gooi je shadje ver in, precies in de stroomnaad. Ik gebruik hierbij een langere hengel met een 4000 formaat molen en 12/00 gevlochten lijn (liefst een mooie gladde lijn zoals de W3 of W6 lijn van Westin).
Gebruik een ShadTeez 12 cm in de kleur slime curd met een loodkop van 10 á 15 gram (afhankelijk van de stroming) draai steeds 4 snelle slagen met de molen en laat de shad naar beneden zakken. Zorg ervoor dat je goed de bodem voelt maar dat je shadje ook een seconde of vier moet zakken naar de bodem. Tijdens het zakken krijg je de aanbeet! Sla goed aan en houd spanning op de lijn en jij gaat je eerste snoekbaars vangen! Succes!
Snoekbaarzen in de winter scholen samen en kun je op meer manieren vangen dan alleen maar shads! Ook de Ned rig en Carolina rig bieden uitkomst, wist jij dit al? Klik HIER om Jeroen te boeken als visgids.