Zo denkt Toon van Ham over fishfinders

24/07/2024
Zo denkt Toon van Ham over fishfinders

Garmin heeft een grote aanwinst binnen in hun team met Toon van Ham. Deze fanatieke jonge roofvisser heeft al meerdere prijzen in zijn prijzenkast staan! Wij besloten hem wat vragen te stellen over hoe hij zijn fishfinders optimaal benut en waarom hij bepaalde keuzes maakt.

 

Roofmeister> Kun je ons vertellen over je ervaringen tot nu toe met het gebruik van Garmin fishfinders? 

Toen ik door Garmin gecontacteerd werd was ik natuurlijk ongelooflijk blij. Ikzelf heb er nog maar één jaartje met de boot vissen opzitten, maar ga al meerdere jaren mee met anderen tijdens het bootvissen. Denk hierbij aan Luc Coppens, Kevin Hoppenbrouwers, Niels De Ren, etc. Hierdoor ken ik dan ook de kracht van een goede fishfinder. Ik ben zelf een erg fanatieke wedstrijd visser en dit is mede één van de redenen dat ik ervan overtuigd ben dat de Garmin fishfinders mij enorm vooruit zullen helpen.

Met het wedstrijdvissen heb je zulke vissen nodig om te winnen. De Garmin units op mijn boot helpen hier enorm bij.

Tijdens het vissen op wedstrijden gaat het specifiek over het vangen van grote vissen, met name grote snoekbaarzen zijn  erg moeilijk te vangen zonder de live-technologie. Met Garmin als de bezieler van de LiveScope denk ik niet dat je beter kunt zitten. In Amerika (klik HIER) heb ik met concurrerende merken gevist, omdat we geen keuze hadden en daar heb ik een enorm verschil gezien in helderheid van het beeld. Tijdens het live aangooien van baars of snoekbaars gebruik ik loodkopjes vanaf vijf gram op kleine shadjes. het is dan ook erg moeilijk deze goed te kunnen volgen op het scherm en de helderheid van het scherm is dan van cruciaal belang.

Met LiveScope kun je met wedstrijden echt punten pakken, zeker met snoekbaarzen.

Tijdens de Luremasters in september hebben Luc en ik op deze manier een grote snoek en een aantal grote snoekbaarzen gevangen. Het is bijna ongelooflijk hoe je ondanks de afstand en grootte van het aas het toch mooi kunt volgen op het scherm. Deze techniek van het aangooien voor snoekbaars is ongelooflijk efficiënt voor de grotere snoekbaarzen die op half water rondzwemmen. 

Wat een eyeopener voor Toon was, was het ook voor Rick Habermehl en Sjoerd Beljaars, zie video boven. 

Wat een enorme eyeopener voor mij was, is het trollen met groot aas op snoek. Het is niet met woorden te beschrijven hoeveel snoeken er niet pakken, maar wel komen kijken voordat je een snoek vangt. Dit wil ook zeggen dat je tijdens het zoeken naar goede visregio’s zonder de LiveScope mogelijk potentiële topstekken mist, waar ze net op dat moment gewoon uit staan.

Trollen met de LiveScope aan geeft je veel informatie!

Met de live technologie kun je de vissen zien volgen en heb je een idee van het bestand roofvis op een bepaalde strook of talud. Een ander belangrijk aspect is het gedrag van de roofvissen analyseren. Waar we vroeger soms dachten dat de roofvissen er simpelweg niet liggen, zien we nu op de LiveScope dat ze er wel liggen, maar niet azen. De kunst is dan om te achterhalen waarom ze niet azen… Misschien is het te zonnig, is het water te helder of is er geen stroming. Allemaal factoren om in de gaten te houden! 

 

Roofmeister> Welke functies gebruik je het meest? 

Ik gebruik over het algemeen enorm veel de SideVü tijdens het zoeken naar stekken, dit is een beeld wat 25 meter links en rechts van de boot scant. Op deze manier krijg je een idee van de bodemstructuur en hardheid van de bodem. Dit is een superbelangrijke maatstaf voor het vissen op baars en snoekbaars. Letterlijk elke verandering of onderbreking in het talud kan een potentiële topstek zijn. Tijdens het vissen op baars in de winter is de SideVü enorm belangrijk voor het herkennen van mosselbanken of andere harde structuren waar de baarzen kreeftjes op gaan zoeken.  

Het meest gebruik ik de SideVü op zoek naar stekken.

Voor het vissen op grote snoekbaars is de LiveScope enorm belangrijk, hiermee kun je de grote snoekbaarzen feilloos zoeken in open water. Grote snoekbaarzen zwemmen graag boven de bodem, denk daarbij aan een vis die op zes meter diepte zwemt boven tien meter diep water. Zonder de LiveScope is het bijna onmogelijk om zo’n vis, met de LiveScope kun je deze gericht gaan aangooien en proberen te verleiden tot een aanbeet.  

De LiveScope kan weer helpen bij het vinden van grote snoekbaars.

De ClearVü en 2D-beeld gebruik ik zelf minder, maar ze zijn enorm handige tools voor de vissers die tijdens het verticalen netjes de diepte en hardheid van de bodem willen zien.  Een andere handige functie is de verbinding met Active Captain, op deze app heb je alle waypoints, vaarroutes en dieptes staan die je aangepast of opgeslagen hebt. Dit is makkelijk via Wi-Fi te verbinden met de dieptemeter en zeker als je zelf de kaarten wilt maken met Quick-Draw is het enorm handig. Via de app kun je ook kleurencodes toekennen aan bepaalde dieptes voor een beter overzicht.  

 

Roofmeister> Hoe zie je de rol van Garmin fishfinders in de toekomst van de sportvisserij? 

Garmin heeft enorm veel ogen geopend met de PS30 en LiveScope en hierbij ook veel kritiek gekregen. Dit is iets wat in mijn ogen compleet onterecht is, aangezien iedereen voor zichzelf kan beslissen om mee te gaan in de technologie of het niet te doen. Ik heb onlangs een interessant Amerikaans artikel gelezen waarin ze het vergelijken met de eerste fishfinders die op de markt kwamen en later met de SideScan.

Je kunt duidelijk vis zien op de SideVü. Een goede fishfinder maakt je leven een stuk makkelijker.

Op elk van deze momenten was er kritiek vanuit de vissers omdat het een verandering teweeg brengt in onze visserij. Ondertussen zijn fishfinders al lang niet meer weg te denken uit de visserij net zoals de LiveScope. Innovatie staat nooit stil en dat is maar goed ook, de beslissing om hierin mee te gaan ligt bij de visser zelf. En draai of keer het hoe je wilt, de Garmin LiveScope geeft een enorm interessante nieuwe kijk op het gedrag van de roofvissen. 

Bij het vissen op baars heb je heel veel baat bij de SideVü om structuren op te sporen.

In de toekomst zullen er vast en zeker meer baanbrekende dingen uitkomen en ik kijk hier enorm naar uit. Zelf hoop ik voornamelijk erop om Garmin tijdens de roofviswedstrijden te mogen vertegenwoordigen.   

 

Roofmeister> Wat voor modellen zijn er? 

Je hebt in principe drie verschillende hoofdmodellen: de Garmin Striker serie, de Echomap serie en de GPSmap serie. Als beginnende visser hangt het een beetje van het budget af. Als je graag mee gaat met de nieuwste technologie en een LiveScope wilt, dan kun je best kiezen voor een Echomap of GPSmap serie. Indien dit voor jou geen must is, dan ben je al super af met een simpelere Garmin Striker Vivid. Deze heeft mogelijkheid tot een duidelijke SideVü, ClearVü en 2D-sonar waardoor je de basics al onder de knie kunt proberen te krijgen. Hierna kun je altijd nog de overstap maken naar de duurdere series met betere resolutie en een mogelijkheid tot LiveScope.  

De GPSmap is het neusje van de zalm en heeft een hele hoge resolutie.

De meer ervaren visser die graag mee wilt met de nieuwste technologie raad ik aan om een Echomap of GPSmap te nemen. Deze hebben de mogelijkheid om een LiveScope erbij te nemen. Dit is enorm leerrijk en kan je kennis van het gedrag van roofvissen naar het volgende level brengen. De Echomap en GPSmap werken allebei met de UHD transducer (GT 56), wat wil zeggen dat ze in Mega HZ werken en een enorm duidelijk beeld van de bodemhardheid weergeven.

Hoe meer informatie jij van je fishfinder kunt leren aflezen, hoe meer je gaat vangen.

De ervaren visser raad ik een GPSmap aan. Dit is het neusje van de zalm en heeft de beste resolutie. Dit zorgt ervoor dat je nog beter het verschil gaat zien tussen hardheid van de bodem, structuur op de bodem of het spotten van vis.  

 

Roofmeister> Wat zou je nummer één tip zijn mocht iemand net een Garmin fishfinder + LiveScope hebben aangeschaft? 

Het allerbelangrijkste is afstelling, probeer eerst alles juist af te stellen zodat je de fishfinder ten volle benut. Er zijn ontelbaar veel filmpjes te vinden met de beste parameters om je fishfinder in te stellen. Bekijk dit rustig van thuis uit en zet alles netjes zoals het hoort. Natuurlijk is afstelling deels ook een persoonlijke zaak maar probeer alvast vanuit een goede afstelling te vertrekken en dan zelf fine te tunen tot het perfecte beeld.  

 

De tijd gaat verder en daarmee ook onze technologie, of je het er nou mee eens bent of niet. Deze ontwikkelingen zijn mega leerzaam en maken ons een betere visser! Volg Toon HIER voor toffe foto’s, of stel hem je vragen over Garmin producten!