Zo ga jij nog succes hebben dit voorjaar op snoek!

18/03/2025
Zo ga jij nog succes hebben dit voorjaar op snoek!

Langzaam maar zeker worden de dagen langer, het zonnetje wint aan kracht en de natuur wordt weer wakker. De roofvissen merken dit ook op en gaan zich klaar maken voor de paai. Ze trekken rustig van hun winterstekken naar de paaigronden. Hoe verandert het gedrag van de snoeken, hoe speel je daar op in en waar vind je nu de beste stekken?

Door Luc de Groot– Het voorjaar is een prachtige periode van het jaar, het zonnetje krijgt wat meer kracht en het wordt weer wat warmer buiten. Althans, dat hoop je want het kan nog steeds flink koud zijn… Niet alleen ik krijg er kriebels van, ook de vissen want dit is de tijd dat ze hun eitjes gaan leggen. Dit verandert wel wat in hun gedrag en dit is en blijft lastig te doorgronden…

Niet alleen snoek kan kortsluiting krijgen in de bovenkamer, ook baarzen en snoekbaarzen willen zich nog weleens vergrijpen aan kunstaas voor snoek.

Het blijft gissen en spreken uit je eigen ervaringen en de ervaringen die je hoort van andere vissers. In het vroege voorjaar, lees de maand februari zit je eigenlijk nog in de winter qua weer, maar de snoek gaat zich al wel degelijk opmaken voor de paai. Dit merk je omdat ze al ietsje ondieper komen of dichterbij hun paaiplekken te vangen zijn. Februari blijft een lastige maand voor velen, zeker wanneer je aantallen wilt vangen.

 

Hoe vind je de juiste stekken?

In het voorjaar draait alles om timing, de juiste plek op de juiste tijd. Na jaren vissen op de rivier weet ik nu precies waar de snoeken langs komen wanneer ze richting de paaiplaatsen gaan en het lijkt er zelfs op dat ze in het vroege voorjaar echt liggen te wachten op die plekken totdat ze echt ondiep gaan liggen.

De beloning van 120 cm kwam vorig jaar in mijn boot voor mijn maat Enzo na al veel speurwerk de jaren ervoor. 

Op elk water is het verschillend hoe de snoek zich gedraagt. In polders en woonwijken kunnen ze niet echt diep of ondiep zitten, dat blijft gewoon meters maken en de bekende hotspots opzoeken. Op grote meren gaan de snoeken zich verzamelen onder aan de taludranden die naar de ondieptes lijden waar ze gaan paaien. Hier liggen ze, denk ik, in de wachtmodus, totdat de omstandigheden ideaal zijn om te paaien.

Zomaar een stek op een willekeurig water die ik zelf mee zou pakken mocht het water nieuw voor mij zijn. Een mooi steil talud en een interessante ondiepte op het eerste oog.

Hoe herken je een goede ondiepte waar snoeken gaan paaien dan? Want dat is de key tot een succesvolle voorjaars campagne. Dit start al in het najaar wanneer de planten beginnen te verdwijnen. Dit gaat op sommige plekken veel sneller dan op andere plekken dus sla vooral op waar je nog planten tegenkomt laat in het najaar op je fishfinder. Ook al kan dit elk jaar weer anders zijn door de wind, stroming en andere omstandigheden.

Bij het afvissen van diepere randen kom je nog weleens leuke verrassingen tegen!

Ga dus in het voorjaar terug naar deze stekken, zeker wanneer ze aan dieper water grenzen kan het echt kassa zijn rond de taludranden. Hoe later in het voorjaar je komt, des te ondieper je dan de plaat op kunt gaan werken. Zelf vis ik in het vroege voorjaar vooral de randen af en op zonnige dagen richting de middag/eind middag vis ik nog even een rondje op het echte ondiepe. Wie weet ligt er wel een dikke snoek lekker op te warmen!

 

Hoe gedragen ze zich?

Het gedrag kun je nooit zeker weten. Met de komst van de LiveScope is er al een heel stuk meer duidelijk, maar over dit systeem beschik ik pas net een week en ik heb er nog geen gebruik van gemaakt. Wat ik wel merk in het vroege voorjaar, wanneer het water nog onder de zes á zeven graden zit, is dat de snoeken nog heel traag kunnen zijn. Hier kun je weer perfect op inspelen door je kunstaas heel traag binnen te vissen en genoeg stil te laten vallen. Ook komen de mannetjes eerder ondiep om te wachten op de vrouwtjes.

Die kleinere snoeken (vaak mannetjes) liggen vaak de hele dag wel ondiep, de vrouwtjes komen af en toe eens.

De vrouwtjes komen af en toe eens ondiep om te testen of de omstandigheden juist zijn, deze blijven niet de hele dag liggen op een ondiepe stek. Een goede tip is dus ook om twee of drie spots te kiezen waar jij veel vertrouwen in hebt die dag en deze meerdere keren op een dag af te vissen. Het zal niet de eerste keer zijn dat die meter pas komt na al drie keer een stek bevist te hebben! Dat je in de ochtend bijvoorbeeld niets vangt, wil niet zeggen dat je er de rest van de dag niets meer gaat vangen.

Ze kunnen echt vol gas over die jerks heen schuiven.

Hoe dichter je ook bij de paai komt, hoe minder ze gaan jagen en dan merk ik dat jerkbaits echt dodelijk effectief worden. Deze kun je ook zeer traag vissen en later als je weer dieper in maart zit, kun je ze ook weer sneller vissen als het nodig is. Ook kan de ratel die in sommige jerkbaits zit die snoeken echt gek maken en aanzetten tot bijten.

 

Extra tips

Het gezegde gaat nog weleens: wind op de kant, snoek in de hand. Al denk ik zelf dat dit in het voorjaar niet per se het geval hoeft te zijn. Sterker nog, als het water nog koud is dan is de toplaag na een koude nacht ijskoud. Als de wind deze dan constant een hoek in drukt, verzamelt het koude water zich daar.

De zon staat vrijwel de hele dag op deze stek en de wind heeft ook weinig invloed. Kassa…

Ik denk zelf dat de luwe stukken sneller opwarmen, zeker degenen die de hele dag zon krijgen. Hier probeer ik dan ook rekening mee te houden in mijn visserij. Dit betekent niet dat je niet moet vissen op stekken waar een windje op staat, want een kabbeltje op het water is vaak erg goed voor de vangsten. Dan kan ik gelijk een bruggetje maken naar de volgende tip, want hier is wel een windje voor nodig: probeer je elektromotoren zo min mogelijk te gebruiken.

Als het even kan, dan laat ik mijn fronttroller uit en drift ik op de wind. Je kunt je voorstellen dat dat hier niet kon haha!

Zelf zet ik op stekken die ik goed ken de fishfinder uit en als de wind het toelaat, gebruik ik mijn fronttroller ook niet. Deze maken veel geluid en dit kan soms afschrikken. Let ook stappen in de boot of langs de kant en probeer niet rond te smijten met kunstaas in de boot. Geluid draagt ver onder water en er wordt veel gevist in ons landje, dus onder het mom van ‘baat het niet, schaadt het niet’ kun je best eens proberen extra ‘stil’ te vissen!

 

Het voorjaar blijft een lastige periode en wellicht heb je wat aan deze tips. Alles zien over snoeken in het voorjaar? Dan kun je Luc boeken als gids, klik HIER voor de mogelijkheden.