De rivieren treden op dit moment ver uit hun oevers en het vissen in deze omstandigheden is pittig. Plekken zijn amper begaanbaar en veel trailerhellingen staan onder water. Toch zijn er plekjes waar je nog wel kunt komen en zijn er nog hellingen waar je wel kunt traileren. Om het maximale uit het hoge water te halen, geven wij jou vijf tips voor het vissen met hoog water!
Ook interessant:
136 cm monstersnoek.
Snel of langzaam…
Video – troebel water.
Tip 1> Lees het water
Door het hoge water is het water vaak ook troebel en stroomt het op veel plekken ontzettend hard. De roofvis gaat niet snel niet in de hoofdstroom liggen met zulke harde stroming en zoeken daardoor rustigere plekken op. Kijk dus goed naar hoe de stroming loopt en zoek naar plekken waar de stroming onderbroken wordt of plekken waar roofvis rustig kan liggen achter een obstakel.
Denk bijvoorbeeld ook aan havens of haven ingangen. Dit zijn rustige plekken en hier zijn de rovers en misschien nog wel belangrijker, de aasvissen veilig voor het geweld van het water. Oeverzones zijn vaak ook mooie plekken omdat het water hier rustiger is, zeker wanneer er veel stenen liggen is het vaak een goede plek. Eigenlijk alle plekken waar je de stroming rustiger ziet worden of zelfs helemaal ziet verdwijnen, zijn plekken die je zeker een kans moet geven.
Tip 2> Neem de tijd
Neem de tijd als je je stek uitvist! Wat we hiermee willen zeggen is dat je best wat worpen extra mag maken en wat rustiger moet vissen. Beeld je jezelf in in een super donkere ruimte en je moet iets pakken wat een beetje geluid maakt. In het licht heb je hem zo te pakken, maar in het donker duurt het net wat langer omdat je meer moeite moet doen om het voorwerp te lokaliseren. Dit is voor de roofvis precies zo, ze nemen je aas zeker waar, maar hebben net wat langer de tijd nodig om het goed te vinden.
Langzamer vissen geeft de roofvis meer tijd om een succesvolle aanval in te zetten. Door het troebele water zien ze amper en moeten ze echt op hun zijlijn orgaan jagen. Presenteer je aas dus rustig tegen de stroming in, want met de stroming mee ga je veel te snel vissen. Als er geen stroming staat, vis dan zo licht mogelijk en laat je aas heel rustig zweven.
Tip 3> Zorg dat je aas waarneembaar is
Moet je dan met heel felle kleuren vissen? Dat kan, maar de kleur is minder belangrijk dan de trilling die van je aas af komt in het troebele water. Het zicht is toch al zo slecht, dat kleuren bijna helemaal weg vallen. De trilling is nog belangrijker wanneer het water troebel is en die trilling mag best aanwezig zijn. Hard stromend water maakt veel kabaal, ook onder water.
Het is dus belangrijk dat je aas duidelijke trillingen maakt als je wilt dat de roofvis echt gaat zoeken naar je aas. Shads met een schoepstaart doen het vaak beter in heel troebel water dan shads met een V-staart. In helder water werkt een subtiele aanbieding vaak beter, maar in troebel water is dit vaak precies andersom. Durf dus wat groter te vissen dan je gewend bent en gebruik in plaats van een 10 cm shadje eens een 14 cm shadje bijvoorbeeld.
Tip 4> Blijf dicht bij de bodem
Hou je aas dicht bij de bodem, het heeft helemaal geen zin om grote sprongen met je shad te maken. Door de stroming liggen de rovers vaak strak tegen de bodem achter een steen of net onder een taludrandje. Wanneer je te hoog omhoog hupt, heb je kans dat ze teveel moeite moeten doen voor je shad of dat ze hem niet echt meer goed kunnen waarnemen. Een rustige aanbieding vlak boven de bodem werkt vaak het beste.
Dit doe je door je shad naar de bodem te laten zakken en gewoon heel langzaam binnen te draaien. Je kunt ook gewoon jiggen, maar doe dit rustig. Geef rustige slagen met je molen en laat je shad lekker langzaam vlak boven de bodem zweven. In dat troebele water zien de roofvissen echt niet goed of je aas nep is en de aanbeten liegen er vaak ook niet om.
Tip 5> Geur- en smaakstoffen
Dit is een niet bewezen puntje, maar onder het mom van baat het niet, schaadt het niet willen we hem toch uitlichten. Zeker omdat je langzaam vist en dichtbij de neus van de vis, is de kans best groot dat de vis je shad kan waarnemen door middel van geur. Als ze alleen maar af moeten gaan op trilling en niet op zicht, dan kan een beetje geur toch best helpen.
Je aas is lang in het water en trekt een geurspoortje. Alle kleine beetjes helpen in zulke omstandigheden en als het net die ene extra aanbeet kan uitlokken op een dag, is dat toch maar weer een vis extra. Sommige vissers zweren erbij, zeker met finesse visserijen waarbij het aas heel lang in de buurt is van de vis. Probeer het eens!
Vissen met hoog en hard stromend water is vrij pittig, maar wanneer je op de vis zit, kun je de beste dagen beleven. Hard werken wordt beloond met keiharde aanbeten en vaak hele mooie maatse vissen. Voor het zien van hoog water vissen in de praktijk, check dan DEZE video. Succes!