Zo vang je kleine en grote snoek op de Westin Swim

13/10/2020
Zo vang je kleine en grote snoek op de Westin Swim

Nauwelijks een stuk kunstaas dat meer allround inzetbaar is als de Westin Swim. Een jerkbait? Nee, zo zouden de makers het niet willen noemen, daarmee doe je deze topper tekort. Zelf noemen ze het een swimbait. Roofvis rookie Toon van Ham legt uit hoe je hem het best kunt gebruiken.

Door Toon van Ham

Veel vissers zien de Westin  Swim als een gevestigde waarde in hun tacklebox en Westin komt met meer en meer uitvoeringen en varianten! Inderdaad, we hebben het hier over een regelrechte klassieker die zijn sporen verdiend heeft. Dubbel en dwars.

Waar zit ‘m de kracht in? Nou, iedereen kan met dit kunstaas snoek vangen, van beginners tot experts in de hengelsport. En zelfs de grootste snoeken lijken extra getriggerd te worden door de actie van dit relatief kleine stuk kunstaas. Ik heb zelf 2 technieken die ik erg graag gebruik bij dit aasje; de stop & go en het langzaam slag per slag binnen draaien.

De Westin Swim. Jawel, die kan inmiddels zo in het rijtje met classics als de Salmo Fatso, Spro Screaming Devil, Rapala Shad Rap, etc. 

Ik denk dat de naam van de eerste techniek het al zegt; stop & go! Een manier waarbij je na een paar slagen in te draaien een goede seconde wacht alvorens dit te herhalen. Hierdoor maakt de Swim eerst een mooie zig-zaggende beweging door het water om dan op het stopmoment rustig verder te glijden naar de kant!

 


“Een hele goede tip is om bij dit soort swimbaits altijd een oneven aantal keren te draaien.”


 

Een hele goede tip is om bij dit soort swimbaits altijd een oneven aantal keren te draaien (3-5-7…), dit heeft als simpele reden dat het nog meer onregelmatigheid in de actie brengt. Nu zul je waarschijnlijk denken, wat heeft het aantal draaien in vredesnaam te maken met de actie van mijn kunstaas?! Wel, de Swim glijdt voort naar de kant waar hij het laatste naartoe gleed als je stopt, bij een even aantal slagen glijdt hij bij het stoppen altijd naar rechts of altijd naar links.

Kleine dingen kunnen op taaie dagen het verschil maken!

Echter, wanneer je oneven slagen gebruikt, 5 slagen en stop, dan glijdt hij eerst naar links uit en bij de volgende stop naar rechts. Nu breng je nog wat extra afwisseling in je kunstaas door een heel kleine, simpele verandering. Het lijkt misschien niet nuttig, maar probeer het zelf zeker eens uit! Het aantal slagen afwisselen of de snelheid van binnen draaien zijn nog meer voorbeelden van het aanbrengen van extra variatie die net dat kleine verschil kunnen geven als het wat taaier is.

Wanneer pas ik deze techniek toe?  Dit is echt een manier om erg agressief de vissen met de Swim, de ratel gaat extra geluid geven en het aasje covert snel water. Wanneer de watertemperatuur hoger is en de snoek actief wordt krijgt deze techniek de voorrang op de andere. Al is dit geen wetenschap en kun je van die taaie zonnige zomerdagen hebben waarbij de snoek erg passief is, dan kan het wat trager en raad ik dit niet aan!

Check in onderstaande video hoe snoek cracks Luc Coppens en Robert-Paul Wolters de Swim inzetten. 

Samengevat gebruik ik deze tactiek als ik zoekende ben naar een actieve snoek die moeite wilt doen om het kunstaas te komen halen! Ik zie mezelf als een onrustige visser, zo snel mogelijk ‘vers’ water opzoeken om die ene actieve snoek te vinden. Liever zoeken achter die ene actieve snoek dan 10 worpen op een passieve 😊

 

Slag om slag

De befaamde techniek die ik afgezien heb van Luc Coppens op de beurs (ere wie ere toekomt); een heel effectieve manier om de Swim rustig van kant naar kant te laten glijden. Je moet goed opletten dat je dit niet te hard probeert te doen, omdat de swim dan rond zijn as gaat draaien, wat uiteraard niet de bedoeling is! Zeker in de winter of als de snoek nog wat passief is, werkt deze techniek als een trein. Die ene snoek verleiden op een taaie dag is vaker regel dan uitzondering geworden.

Slag om slag, uiterst effectief in de winter.

De uitleg van deze manier is erg simpel, je draait elke keer een halve slag met je molen of reel en de swim maakt een zijdelingse beweging. Erg makkelijk om traag over plaatsen te vissen waar je vermoedt (of weet) dat er snoek ligt. Deze techniek heeft veruit mijn voorkeur in de winter of op taaie dagen!

 

That’s it?

Eigenlijk niet fout te vissen, dit aasje…

Was dat het dan, de enige 2 manieren om met een Westin Swim te vissen en snoek te kunnen vangen? Niet dus, ik ken mensen die dit aasje zelfs gebruiken om te trollen en er  veel snoeken op vangen. Je kunt er bijna niets mee fout doen, wat het dan ook toegankelijk maakt voor veel vissers. Het enige wat ik niet aanraad is om hem te tikken als een jerkbait, daar is hij niet voor gemaakt en dan begint hij te tollen wat niet echt ideaal is 😉

 

Mijn favoriete kleuren

Regelmatig ook limited editions, ook zeer interessant!

Deze kleuren kun je onderverdelen in 2 categorieën: helder water en troebel water. In helder water heb ik een paar kleuren die ik graag gebruik maar als ik er twee moet uitkiezen zou ik gaan voor de Chrystal Perch en Natural Pike kleur. Beide een licht wit-gele kleur die een mooie, vertrouwde vertoning onder water tonen.

Genoeg kleurkeuze 😉

In troebel water gebruik ik fellere kleurtjes, denk aan chrome of groenachtige kleuren. De kleur Chrome is uitgegroeid tot mijn favoriet, een kleur die je kan en mag vergelijken met een in zilverpapier gewikkelde swim. Dit heeft als voordeel dat het, als de zon erop schijnt, blinkt onder water en erg zichtbaar wordt 😊. De tweede kleur voor troebel water is bij mij de Official Roach, niet te fel/fuo, maar toch goed zichtbaar!

 

De uitvoeringen

Je hebt de Swim in sinking of suspending; de sinking versie loopt ongeveer tot 1,5 meter diep, terwijl de suspending maar tot max 1 meter diep loopt! In erg ondiep water zou ik een suspending gebruiken, maar over het algemeen gaat mijn voorkeur uit naar de sinking variant.

In erg ondiep water kies ik toch voor de suspending…

Naast de bekende 10 en 12 cm versies zijn er nog 2 andere uitgebracht, een 7 cm versie die erg veel potentie heeft voor roofblei of baars en een 15 cm versie die wel eens monstersnoeken kan gaan opleveren! Ikzelf vis bijna uitsluitend met een 12 cm sinking versie, een maat waarop je de kleinste tot de grootste snoeken kunt vangen.

Ook baarzen zijn er niet vies van 🙂

Voor ik het vergeet nog iets meegeven, dit aasje gooit als een kogel! Je kunt er extreem verre worpen mee maken door de gestroomlijnde contouren en het casting systeem. Lekker handig om net die paar meter verder te kunnen vissen dan de rest op of langs het water 😛

 

Geïnteresseerd in deze alleskunner, de Westin Swim, klik voor bestelinformatie bij Wesdijk Hengelsport, Wout van Leeuwen of Het Loze Vissertje.