Zo vang je NAJAARS ZEEBAARS op de PIER bij IJmuiden

25/09/2018
Zo vang je NAJAARS ZEEBAARS op de PIER bij IJmuiden

Na een trage start van het zeebaarsseizoen begint het in het najaar eindelijk te rammelen. Eindelijk beginnen de 50’ers los te komen. De baarzen zijn vooral ’s ochtends en in de nacht actief.

Mourat Akkouh

Daarbij maakt het niet zoveel uit welk getijde.  Soms jagen ze halverwege een opkomend of afgaand water  en soms aan het eind van een getijde. Daar is vooralsnog geen touw aan vast te knopen, maar dat maakt het zeebaarsvissen juist zo mooi!

Op de Pier moet je het nu hebben van de donkere uurtjes. 

Ik heb ook een mooie bootsessie beleefd met Jeroen Eijsens van JEVISGIDS. Ik ken Jeroen al jaren, we appen regelmatig over het zeebaarzen en hij nodigde me uit op zijn snelle boot. Jeroen gidst zowel op zoetwater als op het zoute en het IJmuiden-gebied kent Jeroen als zijn broekzak.

KLAP OP DE VUURPIJL WAS VOOR MIJ EEN ZEEFOREL EN VOOR JEROEN EEN DIKKE 50’ER.

We hebben een heerlijke sessie gehad met vooral veel lol. De baarzen konden op allerlei manieren gevangen worden met als klap op de vuurpijl voor mij een kleine zeeforel die de shad nog geen meter van de boot greep en voor Jeroen een dikke 50 plusser op een  oppervlakte plug midden in de harde stroming.

Hoe vet om opeens een zeeforel op je kunstaas te zien duiken?!

Dikke 50’er voor Jeroen op een topwater. Er zijn slechtere dagen. 

Vorige week heb ik een aantal nachtsessies op de Noordpier bij IJmuiden gevist en met succes. Het weer was ideaal; golvend en het water was redelijk helder. Het was niet los, maar ik voel aan alles dat het begint te komen. Ik kon een paar mooie 50’ers vangen en wauw, wat zijn ze weer vol met power; keer op kier gierden ze door de slip. Kun je nagaan wat een xl of zelfs xxl zeebaars met je molen doet!

Een meter uit de kant

De Pier is een walhalla voor de zeebaars, maar je moet de visserij wel enigszins kennen. Typisch is dat je er super dicht tegen de kant vis kunt vangen. Ik ga je proberen uit te leggen hoe ik dat in het donker doe.

Gewoon vlak onder de kant.

Het is algemeen bekend dat ‘s nachts zeebaarzen actiever en brutaler zijn.  Meestal komen de grotere vissen in het donker ook naar het ondiepe en gaan ze actiever rondzwemmen. Overdag zijn de grote baarzen wat luier en behoedzamer.  Des te groter de zeebaars des te slimmer en kieskeuriger.

Bovenal is het letten op je eigen veiligheid in het donker. Geloof me, een ongeluk zit hier in een klein hoekje en al helemaal wanneer de duisternis is ingetreden. De grote blokken zijn verraderlijk glad. Als je hier op bepaalde plekken uitglijdt kun je jezelf zeer ernstig verwonden of in het water glijden. Dus kijk let goed op waar je gaat staan.

s Nachts daalt de temperatuur dus de blokken worden dan extra glad door condens. Overigens raad ik je meteen aan om eerst eens overdag te spotten waar je kunt gaan staan. Al helemaal als je er voor het eerst komt.

HANDIGE CHECKLIST

Altijd handig om een afstreeplijstje te hebben voordat je gaat vissen. Zo kom je eenmaal op de Pier niet voor nare verrassingen te staan.

  • Hoofdlampje. Een absolute must en neem ook extra batterijen mee.
  • Gebruik goed schoeisel met grip of een zool met spikes.
  • Neem een schepnet mee, er zijn al veel grote baarzen verspeeld omdat dit aan de uitrusting ontbrak.
  • Hengel max. 3 meter, max. werpgewicht 42 gram.
  • 3000 molen. Hoeft echt niet groot te zijn. Zorg voor een goed werkende slip en stel deze stevig in!
  • In het najaar ga ik aan de slag met dyneema van maximaal 16/00.
  • 50/00 fluorocarbon voorslag van 1 meter.
  • Loodkopjes van tussen de 5 en 10 gram.
  • Weedless, ofwel off set haken en natuurlijk shads.
  • Dan op zoek naar juiste stekken. Allereerst moet er een lekkere deining tegen de pier bonken; geen golven van een meter, maximaal een halve meter is genoeg. Als er geen sprake is van deining dan liggen ze meestal  verder uit de kant.

    Zorg voor weedless gerigde shads, waarbij de haakpunt dus enigszins afgeschermd is door het rubber van de softbait. 

    Zoek vervolgens een plek waar je lekker dicht tegen het water kunt gaan staan en kijk vooral ook of je vis wel kunt landen voordat het zover is. Kijk ook goed naar de in en uitstroom van de blokken. Daar ga je ze namelijk treffen.

    Het  water stroomt tussen de blokken naar binnen en spoelt als het ware de inhammetjes uit, al het losse voedsel worden daar weer uitgespoeld met de uitstroom.  De aasvisjes die langs deze in en uitstroompjes zwemmen raken daar gedesoriënteerd en vormen zo een makkelijke prooi voor onze grote vriend zeebaars.

    De techniek

    Voordeel is dat het vlak onder de kant niet zo hard stroomt als pak m beet 5 meter van de kant af. Daarom maakt het ook niet zoveel uit of je up- of downtide uitwerpt. Cruciaal is dat je weedless vist, dus gebruik maakt van een zogenaamde offset hook (bijvoorbeeld de constructie van de Black Minnow). Dat heeft alles te maken met de stenen waartussen we vissen en de kans op vastlopers kleiner maakt.

    Probeer het water te lezen, overdag. Waar zie je dat water in- en uitstromen?

    Werp je kunstaas langs de kant en ongeveer 3 tot 4 meter uit de kant. Zorg dat je contact houdt met de blokken onder water en vis het langzaam naar je toe met pauzes( zweefmomenten). Het belangrijkste is dat je zorgt dat je kunstaas in de in,- en uitstroompjes komt en vooral daar moet je even pauzeren.  Laat de stroompjes het werk maar doen.

    Laatste tip houd je hengel goed vast en laat je aandacht niet verslappen. Je zal de baarzen niet bij alle in- en uitstroompjes vinden. Natuurlijk zijn er vaste plekken waar je ze kan vinden. Waar die zich bevinden ga ik niet vertellen, dat houdt de spanning er in 😉

    Wanneer je dit moet gaan proberen? NU! Echt, dit is de tijd en ik merk dat de vissen gretiger en gretiger worden. Pak je kans!

    Mourat Akkouh

    Natuurlijk vist Mourat Akkouh ook op andere stekken. Zo is de Europoort en de Pier van Hoek van Holland hem zeker niet vreemd, maar met name dat gebied in IJmuiden is zijn terrein. Op Roofmeister geeft hij niet alleen zijn belevenissen mee, maar geeft hij ook de nodige tips & tricks om succes te kunnen boeken op deze toch moeilijke stekken.