Zo vang je nu grote baars – Experts Nick Landman & Pieter-Bas Broeckx

02/09/2019
Zo vang je nu grote baars – Experts Nick Landman & Pieter-Bas Broeckx

Brrrr… de winter. Koud, guur weer, maar het heeft een voordeel, vaak liggen de rovers gegroepeerd en zijn ze relatief makkelijk te vinden. Baars is daarop geen uitzondering. Hoe anders is dat nu in de zomer. De vis ligt veel meer verspreid. Wij vroegen experts Pieter-Bas Broeckx van de Vistechnische Dienst en Nick Landman van Savage Gear om raad. 

 


Hoe is het met de baars vangsten op dit moment? 

Grote baarzen jager Nick Landman.

NICK LANDMAN: Op zich gaat het best lekker en mag ik niet klagen wat betreft de grote baars formaten, meerdere 40 plussers hebben de binnenkant van mijn net al bekeken!

Klein, medium, groot, XXXL, PB loves it all 🙂

PIETER-BAS: We mogen niet klagen. Zomer is leuke tijd om op baars te vangen. Wel heel anders dan in de winter. Opvallend is de variatie in grootte van de gevangen baarzen. Geen probleem hoor, laat mij maar een hele dag vissen vangen van 20 tot 30 cm. Steek je uren in een sessie en ben je op de juiste plek, dan lopen die grote jongens er van zelf tussen door.

 

Wat zoek je nu op voor water? Stromend, stilstaand, troebel, helder, groot, klein?

PIETER-BAS: Baars is de een van de meest voorkomende vissoorten in onze wateren. Flauw om te zeggen, maar feitelijk kun je ze dus overal vangen. En al helemaal in de zomer. Wil je de wat grotere baarzen vangen, dan zou ik groter water zoeken dus grote kanalen, rivieren, rivierplassen, etc. Zoek daarbij naar diep helder water met een harde bodem.

Nick zoekt ze nu het liefst op doorgaande wateren als kanalen en rivieren.

NICK LANDMAN: Ze liggen nu weer massaal op de doorgaande wateren dus kanalen en rivieren hebben mijn voorkeur op dit moment. Het is vaak wel even zoeken, maar heb je ze eenmaal gevonden dan kun je je lol op.

 

Zijn er dan speciale stekken waar je naar op zoek gaat? Zo ja, waar moeten die aan voldoen?

Nicks boodschap voor deze tijd, varieer met kunstaas.

NICK LANDMAN: Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet specifiek naar bepaalde stekken op zoek ga, het begint ook wel een beetje cliché te worden om nu weer te vertellen dat je bij bruggetjes, houten palen in het water of strekdammetjes vis kunt verwachten, dat doe ik dus ook niet. Ik probeer gewoon zoveel mogelijk (kilo)meters te maken en lekker actief te vissen op een water waarvan ik weet dat er grote baars moet liggen.

Pieter-Bas tijdens de Predator Tour. “Werpen, snel vissen en meters maken.”

PIETER-BAS: Nogmaals, baars in algemeenheid kun je echt overal aantreffen. Voor de grotere vissen ga ik op zoek naar groot, diep en helder water met een harde bodem.

Verder nog tips voor de baarsvisserij in de zomer?

Met shads kun je eenvoudig verschillende waterlagen afvissen.

NICK LANDMAN: Blijf niet te lang met hetzelfde kunstaas vissen en wissel lekker af wanneer de aanbeten uitblijven. Actief vissen betekent veel werpen en veel meters maken, maar ook om er zo snel mogelijk achter zien te komen waar de baars het goed op doet. Vang je op de ene dag goed met een shad dan kunnen ze deze de volgende dag compleet negeren!

PB gebruikt nu graag kunstaas waar je snel mee kunt vissen.

PIETER-BAS: In de winter zijn wij echt bezig met finesse technieken. Echt peuteren om die baarzen over de streep te trekken. In de zomer is dat heel anders. De baarzen zijn veel actiever en liggen zeker niet altijd strak tegen de bodem, maar net zo goed op half water.

Weet je zeker dat er ergens grote baarzen huizen, dan kunnen finesse technieken nog steeds soelaas bieden.

Ga je nu met ‘langzame’ technieken aan de slag dan bestaat de kans dat je vissen gaat missen. Begrijp me niet verkeerd, weet je zeker dat ze ergens liggen, dan zijn finesse technieken top! Maar in de zomer, kun je gerust meters maken. Gebruik kunstaas waar je snel en effectief mee kunt vissen. Crankbaits, pluggen, twitchbaits, spinners, spinnerbaits, etc. En natuurlijk ook shads waar je de verschillende waterlagen mee af kunt vissen. Varieer met kunstaas en maak veel meters.