Zo vang je nu grote snoekbaars op het ondiepe – Bertus Rozemeijer

11/07/2019
Zo vang je nu grote snoekbaars op het ondiepe – Bertus Rozemeijer

Wat betreft onze kennis wat betreft snoekbaarzen is er de laatste jaren nogal wat veranderd. Het standaard verticalen op snoekbaars vlak boven de bodem op dieper water vangt goed, maar er is meer. Denk alleen al aan de pelagische visserij op snoekbaars in de middenlaag. Maar er is meer… Roofvisicoon Bertus Rozemeijer geeft tekst en uitleg…

Door Bertus Rozemeijer

‘Snoekbaars vang je diep’, een regel die ik met de paplepel kreeg ingegoten. Er werd destijds (met levend aas) met pennen en sleepsystemen op snoekbaars gevist.Vanaf de kant in diep water, bij mij het Noordzeekanaal met geitenharen jiggen, want iets van rubber was er niet. Eigenlijk maakte het geen verschil, want die geitenharen jiggen vingen als de beste. Verticaal doe je diep, net als vissen met een dropshot want snoekbaars is een liefhebber van diep water. Toch?

Vroeger was alles anders Bertus 😛

Nou nee, ik vang teveel echt grove snoekbaars in ondiep water. Ondiep is in dit geval niet meer als twee meter, maar dat kan ook minder als een meter zijn. Eigenlijk in het rijk van de snoek met wie ze dus kennelijk goed samen kunnen. Gaat het om gelukstreffers? Nee hoor, het is iets wat ik al jaren beleef en ik vang zoveel ondiepe snoekbaarzen, soms tientallen per dag dat dit echt geen toeval kan zijn. Nu is de tijd voor die ondiepe vissen en verbaas je niet wanneer er 0,0 snoek gezien wordt tijdens zo een ondiepe snoekbaarsdag.

In november op het ondiepe!

Eerlijk gezegd is het ondiepe snoekbaarsseizoen behoorlijk lang. Het begint vaak al in maart, vroeg in maart begint het en het loopt door tot ruim in november. Natuurlijk hangt dit ook een beetje af van de buitentemperatuur. Als het koud is, of wordt mag je er wat weken vanaf halen, maar dan nog kun je over een groot deel van het jaar aardig wat grove glasogen uit het ondiep wegplukken.

Een heerlijke periode waar je dit formaat snoekbaars kunt verwachten, vissen die net zo goed op het ondiepe beschutting zoeken tussen de planten.

Grappig genoeg gaat het zelden om kleine vis. Een net aan veertiger kom je niet of nauwelijks tegen! Snoek natuurlijk wel, dus passen we de hengels wel een beetje aan naar die mogelijkheid. Als er iets slecht is voor een snoek, en zeker een zomersnoek, dan is dat een te lange dril. Te lichte hengels zijn dus uit ten boze. Mijn snoekbaarshengel voor dit ondiepe gedoe heeft zodoend een vermogen van 30 tot 80 gram. Daarmee hou ik plezier aan het drillen van een snoekbaars, maar leg ik ook een grote snoek snel op een oor.

 

Het kunstaas wat ik gebruik is niet al te groot. Shads van rond de 20 cm als max, Jerkbaitjes, liefst een tailbait want daar reageren ze vaak echt beter op, en jawel, streamers aan een vliegenhengel. Die hengel ook weer een vermogen opschroeven en er een klasse 9 lijn mee weg te zetten.

Met name tailbaits scoren goed.

Snoekbaars zoek ik vaak langs de randen naar dieper water. Denk aan taluds voor een breed plateau. Onderwater landtongen, randen van onderwater eilandjes enzovoort. Je mag er gerust enkele tientallen meters in verdwalen, want soms tref je snoekbaars op wel erg ondiep water aan. Vooral zandplaatjes met daaromheen planten zijn bij grote snoekbaars erg in trek. Rond een inkomend kanaal of in een natuurlijke geul is het eigenlijk altijd goed vissen.

Vliegvissen op snoekbaars in het ondiepe, wauw! Aanbeten zijn zo hard!!!

Vliegvissend gebruik ik gewoon een drijvende lijn, met wel een leader die geheel van Fluorocarbon is. Dikteverloop: metertje van 0.6, metertje 0.4 en natuurlijk een leadertje van 30 cm en een dikte van 0.8 tegen doorbijten van eventuele snoek. Fluorocarbon zinkt snel en met een drijvende lijn kom ik zo toch nog op diepte. Maak je streamer niet al te groot en gebruik twee kleine haken als tandem wat beter werkt als één grote haak. Die vangt namelijk ook meer planten… Strip gewoon in een lekker tempo binnen en zet je schrap voor een aanbeet, want die is vaak snoeihard.

Meestal gaat er rubber aan de speld…

Kunstaas is grotendeels van rubber. Een lengte van 20 cm is heel wat en groot genoeg voor snoekbaars en een eventuele snoek. Ik vis dat rubber zonder lood, maar wel met een gewichtje onder de buik om zo wat stabiliteit aan het geheel te geven. Twitch het een beetje, maar overdrijf niet.

Na verloop van jaren begint het gewoon te worden en zijn het vrijwel alleen de grovere exemplaren.

Snoekbaars volgt je kunstaas vaak, dus let goed op wanneer je rubber bij de boot of oever komt. Zwemt er een glasoog mee, laat dan je shad vallen en vis het daarna op hoger tempo terug. Daar trappen ze nogal eens in. Werp je naar het diepe toe, laat dan je kunstaas ook wat afzinken en vis het langzaam tegen de rand omhoog. Zoals gezegd af en toe wat twitchen werkt echt goed, dus vergeet dit niet te doen, net zoals het af en toe laten vallen van je rubber. Ook hier is de aanbeet onmiskenbaar en weet je eigenlijk gelijk al wat je aan het drillen bent. Succes!