Zo vang je nu meer en grote baars – Vissen met zwaardere jigkoppen

12/08/2020
Zo vang je nu meer en grote baars – Vissen met zwaardere jigkoppen

Er zijn van die periodes dat je op bepaalde roofvissoorten de grip even kwijt raakt. Bijzonder genoeg gebeurt dat regelmatig in de zomer. Roofvis rookie Toon van Ham gebeurde dat met baars. Met geen mogelijkheid kreeg hij ze nog over de streep, totdat hij het radicaal anders ging aanpakken.

Door Toon van Ham

De laatste weken hier bij mij in de buurt waren heel erg taai, wetende dat de vis er echt wel lag, begon ik wat te experimenteren. Lichter vissen, dropshotten, topwater of cranks… het bracht allemaal niets op. Toen gooide ik het roer rigoureus om. Die typische 5 grams loodkop eraf en vervangen door een 15 grams.

Het werkte…

In plaats van de 3 slagen draaien en laten afzinken, een paar felle tikken geven met als doel een school passieve baarzen toch aan het jagen te krijgen. Het was even wennen en proberen, maar uiteindelijk kan ik zeggen dat er hele mooie vissen zijn uitgekomen op deze manier, daar waar de andere technieken niets opbrachten!

En hoe. Ricky the Roach volledig naar binnen gezogen.

 

Hoe werkt het?

Je probeert feitelijk een gewond visje na te doen dat ‘gek’ zwemt boven de bodem, het belangrijkste is dat je de baars BIJNA geen tijd geeft om het aas te pakken. Wat versta ik onder snel en agressief vissen?  Afhankelijk van de diepte switch je naar een veel te zware loodkop met een klein shadje erop. Dit vis je binnen met een paar felle tikken, alvorens je het terug laat zakken.

Als je eenmaal een school gevonden hebt.

Gevoel behouden is geen probleem natuurlijk. Immers, hoe zwaarder de loodkop, hoe beter het gevoel. Denk er zeker aan dat het zweefmoment echt niet lang is, maximaal 1 seconde is meer dan voldoende. Werp je kunstaas zo ver mogelijk in, waar je met lichte loodkoppen op afstand soms gevoel mist heb je daar met zware loodkoppen nu geen last van!  Het voordeel is dat je veel sneller dezelfde hoeveelheid water afvist dan met een lichtere loodkop. Van baars was al bekend dat het kunstaas wat meer actie mag hebben, maar gooi daar gerust een schepje boven op.

 

Benodigdheden?

Een 10 grams loodkop in combinatie met een Shadteez 9 cm!

Je neemt een lichte spinhengel of baitcaster in combinatie met een 2000 of 2500 serie molen.  Zorg dat je zware loodkoppen in je bezit hebt (10, 12.5 of 15 gram) en wat kleine shads van 7 – 10 cm lang. Ikzelf gebruik een W3 Finesse T&C met een Shimano Nasci molen. Een heel soepele en lichte hengel is uit den boze, doordat je met best wat gewicht moet werpen.

 

Extra tips

Vergeet zeker geen groot landingsnet, hier kun je een gevangen baars eventjes in laten rusten, alvorens een fotootje te nemen of terug te zetten. Ik heb ondervonden dat, als je ze meteen terugzet, je de school baars kunt verstoren en het gedaan is met de pret. Laat ze uiteraard niet te lang in het net, maximaal 5 minuten voordat je ze weer rustig laat zwemmen.

In sneltreinvaart meerdere vissen in korte tijd.

De mooiste momenten die ik beleefd heb afgelopen weken is dat je op een grote school baars stuit en simpelweg de ene na de andere mooie baars kan vangen. De gevangen baars even in een netje laten rusten om de school niet te verstoren en harken maar. Aantallen tot 50 mooie, maatse baarzen op een paar uur tijd waren geen uitzonderingen meer! Zeker op Stanley The Stickleback en de Shadteez 7 cm op een zware loodkop ging het goed los.

 

De gebruikte shads

Ook de Hypoteez kan het verschil maken. In dit geval de 9 cm variant.

Mijn lievelingsshads voor het agressief vissen zijn de Shadteez, Ricky The Roach en Stanley The Stickleback. De Shadteez doet het op elke manier wel, zowel licht als zwaar. De andere twee zijn echt specifiek voor het agressief vissen. Met korte felle tikken geef je ze een onweerstaanbare actie mee, zeker op een goudkleurige Stanley heb ik me echt scheel gevangen!

 

De zeldzame bijvangst

Welkome bijvangst!

Ondanks dat deze techniek bedoeld is voor een gerichte visserij op baars, kun je snoekbaars verwachten. Wil je echter gericht op snoekbaars, neem dan toch maar de lichtere loodkopjes. Al mogen de uitzonderingen er vaak wel zijn zoals dit kasteel dat er vol op ramde in stilstaand water van 1,5 meter met een 10 grams loodkop 🙂

 

Vaak lijkt het wel alsof je op deze manier net de grotere baarzen uit de school wegplukt. Waar dat aan ligt? Geen flauw idee, maar probeer het zeker zelf eens en laat me weten wat je ervan vindt! Succes 🙂