Een meer typisch Hollandse visserij dan het vissen in de polder bestaat er niet. De ondiepe slootjes mogen dan vol zitten met snoek, niet iedereen vindt het makkelijk om hier ook snoek te vangen, zeker als je weinig ervaring hebt. Wij gaan het makkelijker voor je maken en leggen je het van A tot Z uit!
***De Roofmeister Community, word nu member***
✅Exclusieve video’s
✅Maandelijks prijzenfestival
✅Live Q&A’s met Sjoerd & Bo
✅Reclamevrij roofvisforum
✅En veel meer… Klik HIER.
Allereerst, waar ga je in hemelsnaam beginnen, want er is zo mega veel water in ons land. Hiervoor is Google Maps je beste vriend, want hiermee kun je in no-time zien waar er water loopt en of je er goed bij kunt komen. In principe zit in zowat elke poldersloot wel snoek, dus kies vooral een plek uit waar je lekker veel water ziet lopen, zodat je veel meters kunt maken, zonder constant ver van stek naar stek te hoeven rijden of fietsen .
Nog iets wat je razendsnel op Google Maps kunt zien, is hoe de sloot loopt en waar de hotspots liggen. Zeker wanneer je net begint, is het slim je aandacht te geven aan sloten waar je veel onderbrekingen ziet, zoals splitsingen van sloten, bruggetjes, duikertjes, doodlopende stukjes en noem maar op. Het is beter om de lange en ‘saaie’ rechte sloten in het begin even links te laten liggen. Hier zit ongetwijfeld veel snoek, maar deze kunnen overal liggen en zijn daarom minder makkelijk te vinden.
Wat heb je nodig?
Nu je een interessant slotenstelsel hebt gevonden, en geloof ons, daar zijn er ontelbaar veel van in Nederland, dan is het tijd om je setup klaar te gaan maken. Poldersloten zijn vaak vrij ondiep, niet veel dieper dan maximaal 1 – 1,5 meter. Hierdoor kun je dus het beste uit de voeten met ondiep lopend kunstaas. Als je net begint, is het verstandig kunstaas te kiezen wat je in een rechte lijn binnen kunt draaien en verder niet zelf wat mee hoeft te doen.
Het makkelijkste om mee te beginnen is een shad van tussen de 12 en 16 cm. Hiermee kun je alle formaten snoek gewoon vangen. Sommige shads kun je zelfs kant en klaar kopen, zodat de haken perfect zitten en je niet zelf hoeft te riggen. Let er wel op dat er geen zware loodkop op zit, meestal is 5 gram meer dan voldoende.
Ben je nog onzeker over het onthaken van een snoek, kies dan altijd voor een shad met enkele haak in plaats van met een dreg of zelfs twee dreggen. Ander kunstaas wat je mooi kunt gebruiken, zijn pluggen of ouderwetse spinners. Laat je voor ondiep duikend kunstaas eens adviseren bij de hengelsport winkel.
Qua hengel kunnen we ook kort wezen, een spinhengel van ongeveer 2,20 meter lang en een werpgewicht tot 50 gram is meer dan voldoende om te beginnen. Zo heb je ook nog dikke lol aan een kleine snoek.
Heb je liever een reeltje? Dan kan dat natuurlijk ook, maar als je net begint met vissen, is een molen veel makkelijker om mee te werpen. Kies hiervoor een molen in de 3000 serie met een goede slip met daarop een 20/00 gevlochten lijntje en een stalen onderlijntje van minimaal 30 cm lang.
Eenmaal bij het water
Je hebt op Google Maps een mooi slotenstelsel gevonden en bij de hengelsport winkel heb je een prachtig setje gehaald om te gaan snoeken. Tijd om te gaan vissen! Benader de kant zachtjes, het kan namelijk heel goed zijn dat er een snoek vlak onder je voeten ligt. Begin dus als eerste met het uitwerpen van de kant waarop je staat voordat je begint met lopen langs deze kant.
Een goede tactiek is om alle boven benoemde onderbrekingen af te vissen, hier blijf je even staan en werp je de stek goed uit met een worp of tien. Wanneer je van onderbreking naar onderbreking loopt, kun je snel even een worpje langs je eigen kantje doen en eentje schuin naar de overkant, om vervolgens vijftien meter op te schuiven en deze twee worpen opnieuw te doen. Zo vis je snel best wat water af en pak je het rechte stuk tussen de bruggetjes ook even mee in de hoop op een snoekje.
Maak vooral veel meters en blijf zoeken! Als je plantenresten vindt, maak er dan zeker even een paar worpen langs! Ook kun je soms aasvis zien aan het water oppervlak. Dan zie je ze zwemmen of je ziet allemaal kringetjes in het water. Als je geluk hebt, zie je zelfs snoek jagen! Wanneer je aasvis ziet, gooi deze stek dan ook zeker even met aandacht goed uit.
Wat je absoluut wel en niet moet doen
Je kunt nog zo’n gave setup hebben, zonder goede tangen ben je nergens. Neem dus altijd een lange onthaaktang mee en minstens even belangrijk, een kniptang. Wanneer de haak in de kieuw zit of op een plek waar je deze lastig verwijderd krijgt, is een kniptang noodzakelijk.
Ga ook lekker licht bepakt naar het water, je hebt niets anders nodig dan een hengel, kleine tacklebox, je tangen en eventueel een netje als je de kieuwgreep te spannend vindt.
Alles weten over de kieuwgreep, klik dan HIER. Dit is veruit de meest veilige manier voor jou en voor de snoek om de vis te onthaken. Alleen zo krijg je goed de bek open van de snoek. Gebruik nooit een boga grip of een bekkensperder.
Wanneer je zelf niet een snoek durft te onthaken of vast te pakken, ga dan absoluut niet alleen vissen en alleen maar met iemand die jou dit kan leren. Leg een gevangen snoek ook nooit op zand of stenen neer. Enkel nat gras of een onthaakmat zal de slijmlaag niet beschadigen.
Met deze informatie kun jij sowieso een snoek vangen in de polder! Veel succes Roofmeisters! Wil je nog veel meer van dit soort tips, informatieve video’s en leuke gesprekken met mede vissers? Join dan onze Community! Klik HIER.