Zo vang jij snoekbaars in de zomer! – Alles over softbaits en hardbaits

13/06/2024
Zo vang jij snoekbaars in de zomer! – Alles over softbaits en hardbaits

Mooi dat de roofvis nu veel actiever is en ja, ook snoekbaars. Maar nog steeds springen ze niet vanzelf de boot in. Het gedrag van onze zander is en blijft wispelturig… Hoe vis je het meest effectief in de maand juni? Wij en enkele specialisten helpen je op weg! Check waar een ieder het meest vertrouwen in heeft en waarom.

Snoekbaars kan wispelturig zijn, zeker bij het verticalen kun je heel lullige aanbeten krijgen. Een staartdregje met verticalen is dan aan te raden.

Door Team Roofmeister – Snoekbaars kan een wispelturige vis zijn. Waar de ene dag niets verkeerd kan gaan en je de ene beuk na de andere krijgt, krijg je de volgende dag helemaal geen actie of wat sneue aanbeten. Per dag is het weer even zoeken naar de juiste techniek om ze te vangen. De ene keer reageren ze heel goed op shadjes en de andere keer willen ze weer heel graag een plug. Natuurlijk aas blijft ook een optie, want als er iets goed werkt op sommige dagen, dan is dat het wel!

 

Vissen met softbaits

De traditionele manieren van vissen op snoekbaars is toch wel het verticalen met shadjes of dropshotten/fireballen met aasvisjes. Dit werkt ook in de zomer erg goed, maar niet altijd!

Aanpassen aan de omstandigheden. Kun je niet verticalen met de stroming? Dan maar werpen!

Wanneer we Herman Schuurman vragen, vertelt hij het volgende: “Je moet je altijd aanpassen aan de omstandigheden. Normaal is verticalen en dropshotten met een aasvisje mijn favoriet op de rivier. Maar omdat het nu heel hard stroomt op de IJssel, zijn we gaan werpen met shadjes. Op de grote meren in Friesland bleek dit afgelopen periode ook heel succesvol.” Verticalen is mega effectief, maar soms gaat dit niet en is werpen de betere keuze wanneer je met softbaits vist.

Op de Friese meren zitten ook hele beste snoekbaarzen.

Hoe komt het dan dat werpend vissen soms beter werkt? Het kan aan meerdere dingen liggen, want met werpend vissen komt de shad vaak iets sneller voorbij dan bij het verticalen. Ook wordt de shad vaak hoger van de bodem getikt met werpen dan met verticalen. Kortom, verticalen is vaak wat trager en subtieler in aanbieding. Dit kan heel goed werken, maar als de snoekbaars verder van de bodem zwemt of heel agressief is, ga je ze beter werpend vangen.

Onderschat de dropshot ook zeker niet! Check in DEZE video hoe Toon en Luc een topdag beleven.

Ook zie je vaak dat de wat grotere exemplaren gemiddeld vaker werpend worden gevangen. Dit komt omdat grotere snoekbaarzen vaker ondieper liggen dan de kleintjes. Wanneer je werpend vist, vis je al snel iets ondieper of werp je in ieder geval ook ondiepere zones af. Bij het verticalen hangen veel boten alleen maar boven de diepere kuilen, wat niet altijd de beste keuze is! Probeer met verticalen ook zeker de ondiepere randjes mee te pakken.

Vanaf de kant kun je mooi de diepe kuil bij de krib afvissen. Natuurlijk kan er ook een grote liggen, maar het zijn vaak iets kleinere vissen.

Als laatste nog een factor voor de bootvissers, namelijk de boot. Wanneer je verticaalt, vaar je over de stek heen en met de hengeldruk van tegenwoordig kan het de snoekbaars afschrikken. Vaak vissen goede verticaal vissers ook met heel erg schuine lijnen ver achter de boot. Dit issue heb je met werpend vissen niet, waardoor je de snoekbaarzen eventueel minder afschrikt!

Voor een grotere shad zijn ze dus echt niet bang, integendeel!

Wat ook nog leuk is om te proberen, en veel snoekvissers zullen het hier wel mee eens zijn, is het vissen met snoek shads van een centimeter of 15-18. In juni kunnen de snoekbaarzen compleet los gaan op grotere shads tussen de planten en vaak genoeg gebeurt het dat je meer snoekbaarzen vangt dan snoeken, mits er veel snoekbaars op het water zwemt. Soms vang je zelfs helemaal geen snoek, totdat je naar heel klein aas wisselt! Hoe tof en vreemd is dat!?

 

Vissen met hardbaits

Het vissen met hardbaits op snoekbaars wordt steeds populairder en terecht. Het is heel goed mogelijk hele grote snoekbaarzen te vangen op pluggen of op chatterbaits. Pluggen (crankbaits) laten zich vooral goed op ondieper water vissen tot een meter of vier á vijf diep. Chatterbaits kun je feitelijk op elke diepte vissen.

Softbaits zijn top op diepere stekken en wanneer het iets rustiger weer is.

Jeroen Eijssens vist graag met hardbaits in de zomer: “Na de opening liggen de grotere snoekbaarzen graag op structuren in de buurt van planten of een talud. Ik gebruik het liefst hardbaits zoals chatterbaits en twitchbaits als er wind staat. Wanneer er weinig wind staat, gebruik ik weer liever softbaits.” Met weinig wind is een softbait makkelijker te vissen en het is een subtielere aanbieding, wat vaak goed werkt met weinig wind. Met veel wind is de vis ook vaak losser en zie je dat ze agressiever gevist aas beter pakken.”

Snoekbaarzen laten zich goed vangen op twitchbaits! De Westin JerkBite is qua prijs/kwaliteit verhouding echt een topper die perfect suspendeert.

Snoekbaarzen zijn vrij trage en luie vissen en ze gaan over het algemeen heel goed op de hangtime. Dit is ook de reden dat twitchbaits het heel erg goed kunnen doen op snoekbaars, zolang je de juiste diepte haalt. In de zomer is de juiste diepte halen een stuk makkelijker dan in hartje winter, wat een twitchbait nu een hele goede optie maakt voor snoekbaars.

Heerlijk toch, die zomer avondjes! Hopelijk krijgen we er nog een paar deze zomer…

Crankbaits zijn ook heel goed voor snoekbaars. Sterker nog, onze Luc de Groot zweert erbij voor mooie snoekbaarzen op de rivier. Ze zijn perfect te vissen op of rond ondiepe structuren waar je met de shad snel vast komt. Ook kun je ze perfect voor langere tijd op een structuurtje houden door goed met de stroming te spelen. Wanneer je stopt met draaien, drijft de plug langzaam omhoog en uit de structuur. Zo kun je heel gecontroleerd de structuur afvissen zonder veel vast te komen zitten. Het is een riskant spelletje, maar als je het eenmaal door hebt, dan kun je mooie snoekbaarzen vangen!

Luc de Groot is groot fan van crankbaits op snoekbaars.

Trollen met crankbaits is ook een goede manier in de zomer, zeker wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met snoekbaars. Het enige wat je nu moet doen, is zorgen dat je crankbait altijd over de bodem heen stuitert. Dit zorgt ervoor dat de crankbait heel erg opvalt en een spoortje trekt. Hoe harder de bodem, hoe meer kans jij hebt om snoekbaarzen te vangen! Dit trollen met crankbaits is tevens ook een gouden manier om nieuwe snoekbaars stekken te vinden. Krijg je een aanbeet van snoekbaars, ga er maar van uit dat er gerust meer liggen!

Met chatterbaits zoals de Rapala Rap-V Bladed jig kun je ook echt alle kanten op.

Als laatste chatterbaits; deze zijn lekker veelzijdig en snoekbaarzen zijn er echt niet vies van. Begin van de zomer kun je de snoekbaarzen nog vaak tussen de planten vinden, of er net buiten, boven aan het talud. Zeker met troebeler water liggen ze graag ondiep en chatterbaits zijn perfect voor deze visserij! Liggen ze dieper, dan kun je ze mooi over de bodem vissen en wanneer ze ondieper liggen, kun je de chatterbait heel goed rond de planten vissen.

 

Kortom, genoeg manieren om de snoekbaarzen te belagen. Zeker de grotere snoekbaarzen liggen graag wat ondieper dan de kleintjes. Afhankelijk van je stek en het weer kun je met bovenstaande technieken niet verkeerd kiezen!