Goran vist veel op meerval en doet dit het liefste pelagisch, sowieso is hij een zeer bedreven pelagisch vissen. Dit is ook te zien in onze laatste video, klik HIER. In dit interview brandende vragen over hoe hij deze complexe visserij aanvliegt.
Roofmeister> Hoe vis je het liefst op meerval?
Net zoals op alle vissoorten, pelagisch! Ik ben helemaal verknocht aan deze manier van vissen. Het is en blijft dè manier om de grote vissen er tussen uit te pikken en met de live sonar fishfinders zie je hoe vis reageert op je kunstaas. Met name van dat laatste leer je ontzettend veel!
Roofmeister> In hoeverre is jouw Yamaha buitenboord motor belangrijk voor jou?
Heel erg belangrijk. Yamaha is een stille 4 cilinder motor, veruit de meest stille motor. Meervallen hebben een zeer goed gehoor en worden bang van geluiden die niet thuis horen onder water. Daarbij moet je je ook bedenken dat geluiden die wij horen van zo’n buitenboordmotor vele malen harder klinkt onder water. Daarom is Yamaha de meest geschikte motor voor meerval visserij. Hij is zeer stil, sterk, betrouwbaar en zuinig. Daarmee heb je met de trolfunctie een ontzettend bruikbare tool, waarmee je de toeren heel makkelijk hoger of juist lager zet.
Roofmeister> Heb je een favoriete soort aassoort en wanneer besluit je van aas soort te wisselen?
Favoriete aas voor mij met ‘normaal’ pelagisch vissen, is een grote shad. Jammer genoeg werkt dat niet altijd. Geen een dag is hetzelfde op het water, daarom wissel ik best wel snel en vaak totdat ik een aassoort heb waar ik wel gelijk actie op krijg. Zo heb ik mijn grootste snoek en snoekbaars gevangen door steeds van aas te wisselen en opnieuw aan te bieden.
We vissen op wateren waar heel veel dressuur is en je moet steeds iets nieuws proberen om je kansen te vergroten. Voor meerval hoef je gelukkig minder moeite te doen wat betreft aaskeuze. Meestal is het zo dat je in koude maanden gewoon met een grote shad en een zware loodkop moet gaan vissen. Vanaf april tot en met oktober vis ik veel met dauwpieren of werpend met Nemo’s want Nemo’s produceren veel trillingen onder water wat meerval heel irritant vindt en daardoor ook agressief reageert.
Roofmeister> Hoe ziet de ideale meerval stek er in het voorjaar voor jou uit?
Wat stekken betreft is er heel veel keuze. Je kunt die grote slijmjurken echt overal tegenkomen in het voorjaar. Januari, februari en maart kom ik ze nog tegen in diepe putten. Ze bewegen dan minder en hebben hele korte bijtmomenten (niet elke dag). Meestal zijn die momenten juist op de warmste moment van de dag.
Vanaf april verlaten ze die diepe putten en ze zoeken elkaar op voor de paaiperiode. Voorspel kan heel lang duren dus dat betekent niet dat ze gelijk in april gaan paaien. Meestal vindt dat plaats eind mei of in juni (afhankelijk van watertemperatuur en lichturen). Daarom zijn mijn favoriete stekken in het voorjaar randen van diepe putten of juist randen van ondiepe platen waar naar mijn idee zo een paai proces plaats vindt.
Roofmeister> Wat zou je nummer één tip zijn voor beginnende meerval vissers?
Doorzetten!!! Niet opgeven na 2 á 3 dagen dat je niks hebt gevangen. Zoek een stek met een steil talud of obstakels onder water. Gebruik een dikke tros wormen met een onderwaterdobber bijvoorbeeld. Uren maken en vooral genieten, ook als je weinig actie hebt, dan moet het goed komen!
Wil jij je eerste meerval vangen, dan is Goran een absoluut goede keuze om je te laten gidsen. Klik HIER.