Het zeebaarsseizoen is begonnen en dat is echt iets om vrolijk over te zijn. Overal langs onze kust zien we de meest mooie vangsten voorbij komen. Ook roofvisser Sander Paans van Rozemeijer heeft de smaak weer te pakken en wil jullie in een meerdelige serie vertellen hoe hij te werk gaat met verschillende technieken. In het vorige deel ging het over het werpen met shads, klik HIER. Dit keer aandacht voor pluggen.
Door Sander Paans
Op het strand zet ik graag ondiep lopende pluggen in op het moment dat er nog maar weinig water boven de stenen staat. En met weinig bedoel ik minder dan een meter water. Is dit niet te weinig? Nee, zeker niet!
Ik herinner me nog een zeebaarssessie vanuit de kayak heel wat jaartjes terug. We visten op de Oosterschelde en begonnen aan het einde van de middag. De visserij was taai en er was weinig actie, na lang gooien kreeg ik op een plug eindelijk mijn eerste zeebaars van die sessie eraan. Toen het begon te schemeren kwamen we uit bij een ondiepe oesterbaai en hier moest het gaan gebeuren. Niet normaal wat daar in het donker ontstond, een ware vreetorgie, stekels door het oppervlak, topwaters die bruut aangevallen werden, en dat op hooguit 50 cm water. Fantastisch!
Ik heb inmiddels een aantal favoriete pluggen voor deze visserij ontwikkeld en deze is puur gebaseerd op de visserij in ondiep water. Deze pluggen lopen vaak maximaal 1,5 meter diep, maar vaak nog ondieper. Mijn favoriet blijft een plugje wat al wat jaartjes op de markt is, de Illex Arnaud 110F. Hierbij staat 110 voor de lengte (110mm) en de “F” voor floating (drijvend). Deze werpt heerlijk en loopt maximaal zo’n 50cm diep, ideaal om over de stenen heen te rossen. De plug zelf heeft een flinke waggel erin zitten en vooral de blauwe variant komt mooi over in het heldere zeewater.
Een ander plugje, wederom van Illex, is de Squad Minnow 95, kleiner dan de Arnaud met 95 mm en suspending. Leuke van dit plugje is dat hij wat dieper duikt tot 1,5 meter en je hem eventueel mooi kan twitchen, ook zeebaars reageert hier goed op! Doe dit wanneer je bijvoorbeeld op een kribkop staat en naar het diepere water gooit. Beide pluggen liggen in hun hogere prijs categorie ten opzichte van ander kunstaas, aan jezelf de keus of je dit ervoor wilt uitgeven.
De set up
Qua materiaal gebruik ik dezelfde hengel als tijdens het vissen met de shad, een stok van 270 cm zodat de vis goed te sturen is over de stenen en een werpgewicht tot zo’n 40 gram. Inmiddels heb ik een paar sessies gevist met mijn nieuwe hengel, de Rozemeijer Urban Sense 270 15-40gram en deze hengel bevalt me erg goed. Een goede molen, het liefst zoutwaterbestendig, in de 3000 – 4000 range is prima.
Nu het nieuwe seizoen van start is gegaan wil ik dit jaar ook wat nieuwe dingen gaan uitproberen qua hardbaits. Eentje daarvan verklap ik vast aan jullie en dat is de 6th Sense HyperJerk 70, een klein jerkbaitje wat het uiterlijk heeft van een hybride jerkbait. Vismaat Thijs kwam deze op het spoor voor de grote baars en mij leek het een mooi aasje voor wanneer de zeebaars op klein spul jaagt op het ondiepe.
Budget pluggen
Bijna elk merk heeft goede zeebaarspluggen in het assortiment, kijk vooral naar de slankere modellen tussen de 9 en 12 cm. Afhankelijk van het water waar je vist beslis je of je een ondiep lopend model neemt of dieper lopend, want ook in dieper water pakt de zeebaars pluggen.
Kijk eens naar de Rapala’s, daar zit echt mooi spul tussen en ook Savage Gear heeft genoeg in het assortiment. In het verleden is er al veel geschreven over de Rapala Subwalk, zelf nog weinig ervaring mee en nog niets op gevangen. Ga je verder op internet struinen, dan kom je nog veel meer goedkope en extreem dure pluggen tegen voor het vissen op zeebaars. Ik moet eerlijk bekennen, met de hoge prijzen van sommige pluggen ben ik echt wel op zoek naar alternatieven die er soms niet voor onderdoen.
Vergeet overigens niet een goede voorslag te gebruiken tussen je dyneema en de plug om te voorkomen dat je lijn doorgesneden wordt op de stenen. Ik gebruik zelf minimaal 41/00, maar dikker kan ook. De lengte bedraagt minimaal een meter, soms langer, en deze monteer ik tegenwoordig met de FG-knoop. Even oefenen, maar als je hem door hebt werpt hij vele malen prettiger dan andere knopen. Zoek het maar eens op Google of YouTube op!
Binnenkort het laatste deel van dit zeebaars drieluik, de meest spectaculaire vorm, het vissen met topwaters.