Het najaar is inmiddels in volle gang. De dagen worden korter en de watertemperatuur daalt snel. Dat betekent ook verandering in het gedrag van de snoekbaars. Waar moet je zijn en welke technieken zijn goed in deze periode van het jaar? In dit artikel geeft specialist Hendry Vis handige tips zodat jij meer snoekbaars in het najaar gaat vangen.
Door Hendry Vis
Op het grote water zoals de Rijndelta kunnen snoekbaarzen in het najaar soms grote afstanden afleggen richting overwinteringsgebieden. Dit zijn over het algemeen diepere plassen langs rivieren of diepere delen van een rivierdelta zoals het Hollands diep en Haringvliet. In kleinere wateren zullen snoekbaarzen zich vaak rondom concentraties met witvis ophouden.
Meestal tref je die nabij bebouwde delen rondom het water en op andere beschutte plaatsen. Het kan dus best lastig zijn om uit te zoeken waar de snoekbaars zich in het najaar precies bevindt, maar eenmaal gevonden kunnen soms meerdere exemplaren in korte tijd worden gevangen.
Technieken
In het najaar en de winter is de snoekbaars over het algemeen wat minder agressief dan in het voorjaar en de zomer. Pas je techniek hier op aan door wat minder snel te vissen. Verticaal of werpend vissen met softbaits is meestal een goede techniek om mee te starten. Voor het werpend vissen, maak ik gebruik van de Quantum Cast Jig die speciaal is ontwikkeld om de shad langzaam binnen te vissen.
Doordat het startoog onder een hoek van 50 graden is geplaatst, zal de shad tijdens het binnen tikken meteen omhoog komen en heeft daarnaast een langere afzinkfase. Met softbaits van 10-15 cm volstaat veelal een gewicht van 7-10 gram. In ruigere omstandigheden of diep water gebruik ik veelal een gewicht van 12 of 15 gram.
Wanneer de vis passief is, werkt een langzamere techniek zoals de dropshot erg goed. De snoekbaars heeft dan veel meer tijd om het aas te pakken. Ik pas deze techniek vooral toe op hotspots en vis deze dan langzaam af. Laat daarbij het kunstaas gerust even naar de bodem dwarrelen met vrijwel geen spanning op de lijn. Juist dat zijn de momenten dat ze het aas pakken en dit kan op een taaie dag echt een verschil maken!
Bij technieken waarbij je langzaam vist, kies ik sneller voor natuurlijke kleuren omdat je de snoekbaars veel tijd geeft om het aas te bekijken. Als materiaal gebruik ik een fluorcarbon onderlijn van ca. 30/00, bijpassende haak en een dropshot gewicht van 5 of 7 gram. Als kunstaas gebruik ik meestal de B-ass shad in 3,6 en 4,4 inch en de Q-fish 13 cm. Kijk ook zeker DEZE video waarin de dropshot ook wordt uitgelegd!
Halfwater visserij
In het najaar is de pelagische visserij op grote snoekbaars ook erg effectief. Rivierplassen of diepe delen van grotere wateren zijn vaak succesvol. Ik zoek daarbij naar troebel water, de snoekbaars is dan in de regel overdag actiever. In helder water (doorzicht > ca. 1 m) kan de jacht beter na zonsondergang worden gestart. In tegenstelling tot de zomer is de presentatie in het najaar en de winter wat subtieler.
Benader de vis voorzichtig, wees geduldig en beweeg niet te veel met de shad. Ik maak daarbij gebruik van de Quantum Pelagic Shads in pin tail, hairy tail of V-tail. Met name de pin- en hairy tail geven al een subtiele actie bij de minste beweging. De Pelagic Shad is voorzien van een bijpassende Pelagic Head. Vanuit de boot gebruik ik de 80 grams uitvoering. Vis je verticaal of vanuit de bellyboat dan volstaat de 30 of 50 grams uitvoering.
Met deze tips en tricks in je achterhoofd wordt het weer een stapje makkelijker om snoekbaarzen in het najaar te vangen. Het mag dus best wat subtieler nu het water afkoelt! Volg Hendry ook even op Instagram voor gave foto’s.