Meer en meer zien we vissers met grote snoekbaarzen prijken. Nog niet zo heel lang geleden werd dan ook bekend dat grote glasogen zich graag in de middenlaag bevinden. De zogenaamde pelagische visserij werd uitsluitend vanuit de boot beoefend. Inmiddels hebben bellyboaters het spelletje ook goed onder de knie, Dirk-Jan Boom van JNLL is er daar een van.
Door Dirk-Jan Boom
Tip 1> Zoek ondieptes
Zoek verder dan dat je neus lang is, daarmee bedoel ik dat je ook buiten de gekende stekken op zoek gaat naar de vis. Trek de stoute schoenen eens aan en ga juist bijvoorbeeld eens ondiep vissen, daar waar je, geloof het of niet, juist die grotere exemplaren kunt verwachten. Denk aan de de rivier , hier liggen ze soms op minder dan twee meter water; hun kleinere soortgenoten zie j dan op een meter of vijf zwemmen. In de regel vind je die ondieptes ondiep dus voor ons bellyboaters sowieso een plus, aangezien je minder rekening met scheepvaart hoeft te houden en je snel uit het water kunt.
Tip 2> Minder actie
Iedereen heeft zo zijn eigen techniek voor het vissen en hoe goed je deze ook onder de knie hebt, staar je daar niet blind op. Probeer hem te allen tijde te verbeteren/ verfijnen. Een veelgemaakte fout bij snoekbaarsvissers is dat men teveel actie geeft aan de shad. Voor de grotere vissen kan dat echt een ‘no go’ zijn. Bied de shad rustig aan, durf hem zelfs zo nu en dan twee seconden stil te laten hangen. Dit neemt eventuele argwaan weg bij de echte kastelen.
Tip 3> Smaak, kleur & zachtheid
Vis met grote shads en dan ook met echt grote shads, dus zomaar 20 cm en meer! Varieer ook met kleur en de hardheid van de softbait. In de regel zegt men dat je felgekleurde shads in troebel water moet gebruiken en natuurlijke gekleurd kunstaas op helder water. Niks mis met die regel, maar durf daar ook enigszins van af te stappen als het niet loopt.
Als de vis passief jaagt dan vis ik graag met zachte shads. De vis is dan simpelweg niet gretig en elke aanbeet moet je daarom zo optimaal kunnen verzilveren. Hoe zachter de shad, zeker in het geval van grote modellen, des te makkelijker verdwijnt deze in de snoekbaarsbek. Bonus is dat de zachtheid van de shad al bij minimale beweging van de hengel of minimale stroming actie van zichzelf heeft.
Wij (team JNLL) hebben de afgelopen maanden getest met verschillende hardheden en kleuren. Het was bizar wat een verschillen het soms opleverden… Ook testen we nu met een geurstof op de shad… Erg interessant, de vissen lijken sneller te reageren en houden in ieder geval de softbait langer in de bek bij een aanbeet.
Tip 4> Strakke hengel
Gebruik vooral niet een ’te’ lichte hengel… Zorg voor een lekker strakke hengel waar je alles mee kunt voelen; verder is power in de blank belangrijk om goed de haak te kunnen zetten bij een aanbeet. Vergeet niet dat de bek van een snoekbaars op sommige plekken keihard is.
Tip 5> Pelagisch
Zoek de vissen op half water, daar zijn vaak grote exemplaren te vinden. Stel, je bent op het water en het is 18 meter diep, dan zwemt de vis veelal de avond- en nachturen op zo’n 3 meter diepte. Een onmisbaar item hiervoor is de fishfinder, deze geeft namelijk een goed beeld van de dieptes en bodemstructuur. De gerichte visserij op echt grote snoekbaars op deze manier is niet eenvoudig, check deze VIDEO om in ieder geval een idee te krijgen.
De afgelopen maanden heb ik enorm veel geleerd van Rik Sieben en Bas Meeuwenoord (teammaten bij JNLL). Mooi om te zien hoe we als team de krachten en know how kunnen delen en wat voor mooie resultaten daar uit voortvloeien.