Zo vis je werpend met shads op snoekbaars

04/12/2018
Zo vis je werpend met shads op snoekbaars

Vaak hebben we de neiging om een bepaalde techniek als makkelijk te bestippelen. Zeker de pro’s kunnen hier nog wel eens last van hebben en je kunt het ze nauwelijks kwalijk nemen.

Door Sjoerd Beljaars

Wat voor hen door de jaren heen automatismen zijn geworden, is voor een ander regelrechte rocket science. Neem nu het werpend vissen op snoekbaars met shads vanaf de kant.

Makkelijker uitgelegd dan gedaan. Het werpen met shads op snoekbaars vergt hoe dan ook enige oefening. 

Nee, dat is niet makkelijk! Waar je als beginner bij het snoekvissen echt wel grote kans maakt op vangsten, zal dat bij het kantvissen op snoekbaars sterk de vraag zijn. Snoek houdt zich in principe in elk denkbare waterlaag op, snoekbaars niet.

De snoekbaars houdt zich nagenoeg uitsluitend vlak boven of op de bodem. Ja, niet zo heel lang geleden kwam er een snoekbaarsvisserij op de proppen die zich in de middenlaag van het water afspeelt, het zogenaamde pelagic vissen, maar die laten we gemakshalve buiten beschouwing.

Eentje werpend, eentje op de bijhengel. Soms ben je de gelukkigste persoon op de wereld 🙂

Focus je in het begin vooral op de loodkop, niet op de shad. Met name het loodkopgewicht is van doorslaggevend belang. Het type shad is iets voor bij de finetuning van deze visserij. 

Dat geeft al meteen een lastig element aan de visserij. Het is namelijk de bedoeling dat je je kunstaas continu in die strikezone houdt, de bodem dus en zo’n 40 cm daarboven. ‘Doe niet zo moeilijk, dan hang je toch een 30 grams loodkop in de speld? Dan houd je sowieso contact met de bodem’, zou je misschien denken. Wel, dan ga je bot vangen, figuurlijk uiteraard.

Zweefmomenten

Alles draait namelijk om een natuurlijke aanbieding van de shad. We kunnen er eindeloos over schrijven, maar feitelijk komt het op het volgende neer: Vis zo licht mogelijk, maar zorg dat je dicht bij de bodem blijft.

Met andere woorden is het zaak om contact met de bodem te houden en mooie zweefmomenten van de shad tijdens het afzinken te creëren. Een spagaat van jewelste, je zou er zo een liesblessure van oplopen. Ook dit weer figuurlijk 😉

Zorg dat de shad bij het werpend vissen staartactie heeft. Dat zorgt voor een attractieve vertraging tijdens het afzinken.

Culprit shads! Niet te duur en prima vangers voor snoekbaars. Ideaal en met  recht klassiek kunstaas.

Veel heeft zodoende te maken met het gewicht van de loodkop. Geoefende vissers kiezen al snel voor 5 tot 7 grams loodkoppen of minder zelfs, doe je het voor het eerst, dan kun je beter kiezen voor  14 grams of meer. Afhankelijk van de diepte, stroming en wind. Lichter vissen geeft uiteindelijk een hoop frustratie aanvankelijk is het het belangrijkst dat je goed in die strikezone blijft vissen. Dat je daardoor minder aanbeten krijgt moet je voor lief nemen.

Spijkerhard

De vistechniek is in theorie niet zo lastig, maar kan voor een beginner wel degelijk ontzettend moeilijk zijn. Werp je shad uit, na het neerkomen op het water de molenbeugel dichtklappen en de shad aan een strakke lijn laten zinken. Dan wachten totdat je een droge tik op de hengeltop voelt ten teken dat de shad de bodem heeft bereikt.

Succes voor het Gunki team in Rotterdam op het Noordereiland. 

Toptip van de Vlaamse snoekbaarspecialist Wim van de Velde. Let goed op hoe je de shad op je jighaak rigt. Links is goed, rechts uit ten boze, te weinig ruimte om goed vlees te pakken in de bek van de vis. 

Nu met 1 tot 2 slagen van de slinger de shad van de bodem tillen, eventueel nog een kleine tik van de hengel erbij en dan aan een strakke lijn de shad weer naar de bodem laten ‘zweven’. Vervolgens dit proces herhalen.

Dat zweefmoment is 9 van de 10 keer het moment dat snoekbaars er boven op klapt. Ongekend hoe hard die aanbeten zijn. Daar staan deze roofvissen dan ook om bekend. Het vangen zelf is mooi, die snoekbaars kan er oogverblindend uit zien, maar vooral die spijkerharde aanbeten zijn echt loon naar werken! De ultieme verslaving.

Ok ok ok, geen joekel, maar de aanbeet was spijkerhard en daar is het stiekem op te doen!

Finetunen

Tot zover de basis van het werpend vissen op snoekbaars. Natuurlijk zijn er tal van manieren om deze techniek te finetunen en die zeker weten meer vis opleveren. Uiteindelijk kun je er serieus een heel boek aan wijden. Binnenkort op Roofmeister uitgebreide artikelen over deze techniek.

sjoerd beljaars